Anoa de ses (Bubalus depressicornis) este una dintre cele mai mici specii de bovine salbatice care traieste in padurile dese si mlastinoase din Insula Sulawesi.
Deși este un animal solitar, în perioada de împerechere pot fi observate grupuri mici, formate din masculi și femele. Din păcate, populația acestei specii a scăzut drastic în ultimii ani, din cauza vânătorii și a distrugerii habitatului.
Caracteristicile fizice și adaptările anoa de șes
Este un animal mic, cu corpul indesat, ce poate ajunge la maturitate la lungimea de 1,6-1,7 m, inaltimea la greaban de 1 m si greutatea de 150-300 kg. Are gatul gros, capul alungit, botul mereu umed, ochii mari cu irisul de culoare maro, iar urechile relativ mici.
Masculul poarta coarne, care se curbeaza spre spate, fapt ce il ajuta sa se strecoare cu usurinta prin padurea deasa. La femela aceste coarne aproape lipsesc in intregime sau sunt foarte mici, ca niste cioturi. Au corpul acoperit in mare parte cu blana cu par de culoare rosu-maronie-inchisa chiar spre negru, doar pe membre si pe fata are pete de culoare deschisa.
Habitatul și distribuția anoa de șes
Traieste solitar, in padurile de ses cu terenuri umede, este activa in special dimineata cand isi cauta hrana formata in special din plante, frunze, ferigi, fructe si ramuri. Restul zile se odihneste in vegetatia densa. In perioada de imperechere aceste bovine pot fi vazute in in grupuri mici.
Reproducerea și îngrijirea puilor
Femele are o perioada de gestatie de 9-10 luni, dupa care face un singur vitel. Acesta are corpul galben-maroniu si este alaptat si protejat doar de femela. Este intarcat la varsta de 6-9 luni si ajunge la maturitate la 2-3 ani. In mediul ei natural speranta de viata la anoa de ses este de aproximativ 20 de ani.
Anoa de ses face parte din ordinul Artyodactyla, familia Bovidae. Este o specie in pericol de disparitie, datorita vanatului excesiv si a distrugerii habitatului.
Comportamentul social și adaptările anoa de șes în mediul natural
Anoa de șes este un mamifer solitar, petrecându-și cea mai mare parte a timpului singur sau în perechi în timpul perioadei de împerechere. Această specie este foarte precaută, evitând contactul cu oamenii și alte animale. Masculii își marchează teritoriul cu ajutorul glandelor sebacee și urinei, comunicând astfel cu potențialii rivali. În ciuda dimensiunilor sale mici, anoa de șes este un animal puternic și poate deveni agresiv atunci când se simte amenințat.
Anoa de șes se deplasează ușor prin vegetația deasă, grație picioarelor robuste și copitelor adaptate pentru terenuri noroioase și mlăștinoase. În zilele toride, aceste animale preferă să se răcorească în bălți de noroi sau în râuri, comportament asemănător cu cel al bivolilor de apă, rudele lor apropiate.
Video – Anoa de ses (Bubalus depressicornis):