Home Animale Mamifere primitive ovipare din ordinul Monotremata

Mamifere primitive ovipare din ordinul Monotremata

0
Mamifere primitive ovipare din ordinul Monotremata

Ornitorincul si echidnele sunt mamifere primitive care depun oua si au botul alungit atat de mult incat acesta se aseamana cu un cioc ascutit. Structura ciocului am putea spune ca aminteste de cea a pasarilor insa este diferita prin faptul ca este de consistenta moale si are invelisul slab cheratinizat cu multi corpusculi tactili. Astfel de mamifere se numesc monotreme si sunt ovipare. Au picioarele scurte si palmate, coada ca de castor, oasele craniului subtiri dar rezistente, iar ochii mici.

Specii de mamifere – echidne si ornitorinci:

Ornithorhynchus anatinus
Ornithorhynchus anatinus

Ornitorincul cu cioc de rata este o specie vulnerabila considerata in pericol de disparitie. Traieste in estul Australiei, in Tasmania si are lungimea corpului de 40-60 cm iar greutatea de 0,8-2,5 kg. Specia are denumirea stiintifica de Ornithorhynchus anatinus iar numele sau de ornitorinucul cu cioc de rata se refera la mersul ca de reptila cu picioarele departate si forma ciocului ca de rata. Are labele palmate, coada aplatizata si este un mamifer perfect adaptat la viata acvatica.

Tachyglossus aculeatus

Echidna cu cioc scurt este o specie raspandita in Australia si Noua Guinee. Are denumirea stiintifica de Tachyglossus aculeatus si face parte din grupul echidnelor cu ciocul drept. Acest animal este activ ziua dar si noaptea, are lungimea corpului de 30-45 cm si greutatea de 2,5-7 kg. Este cunoscuta si cu numele de furnicar spinos probabil datorita corpului sau acoperit cu perisori transformati in tepi si faptului ca se hraneste cu insecte.

Zaglossus bartoni

Echidna cu cioc lung este o specie considerata in pericol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Zaglossus bartoni si este raspandita in Noua Guinee. Este cunoscuta si cu numele de echidna cu ciocul curbat datorita formei deosebite a ciocului sau care poate depasi lungimea de 20 cm. Are ochii mici, iar corpul poate ajunge la lungimea de 60-100 cm si greutatea de 5-10 kg.

Tachyglossus setosus

Echidna din Tasmania este o specie care are denumirea stiintifica de Tachyglossus setosus si traieste in Australia in special in Tasmania. Face parte din grupul echidnelor cu ciocul drept care se remarca prin faptul ca sunt mamifere puternice, excelente sapatoare. Aceste specii traiesc solitar, doar in perioada de reproducere stau in perechi.

Zaglossus bruijni

Echidna cu ciocul curbat sau Zaglossus bruijni este un mamifer din Papua Noua Guinee care are lungimea corpului de cel mult 80 cm si greutatea de 5-10 kg. Are ciocul de doua ori mai lung decat capul. Forma sa este curbata specifica acestui gen de echidne. Tepii lungi care ii acopera corpului sunt predominant negri.

Echidna Zaglossus bubuiensis este o specie care are corpul acoperit cu tepi lungi si desi, care pot masura si 3 cm. Acestia sunt albi caracteristici acestei specii de echidne. Echidna Zaglossus bubuiensis are simtul mirosului foarte dezvoltat.

Tachyglossus aculeatus lawesi

In sudul Insulei Noua Guinee traieste specia Tachyglossus aculeatus lawesi.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version