Home Călătorii Obiective turistice din România Mănăstirea Ieud: noul simbol spiritual din Maramureș

Mănăstirea Ieud: noul simbol spiritual din Maramureș

0

Mănăstirea Ieud, ce are hramul „Sfinţii Trei Ierarhi”, se află în comuna Ieud, judeţul Maramureşului. A fost înfiinţată de către credincioşii comunei cu ajutorul preotului Alexandru Brici, în anul 2003.

Complexul monahal cuprinde o biserică din lemn şi o casă monahală. Specialiştii cred că aici a mai existat o biserică de lemn (în partea de sud-est a localităţii) ce a fost construită între secolele al XI – lea – al XII – lea.

În această biserică, s-a scris „Manuscrisul de la Ieud” din anii 1391 – 1392, lângă biserică fiind construită o şcoală ce pregătea elevii în teologie pastorală, cântări bisericeşti şi scrierea de manuscrise. Astăzi, manuscrisul poate fi găsit la Academia Română din Bucureşti.

În 1889, biserica este dărâmată de autorităţi, cei trei călugări ce trăiau acolo fiind evacuați pe motiv că este biserică ortodoxă. Arhivele spun că din lemnul bisericii a fost construit un centru commercial.

După mai bine de 100 de ani, preotul Alexandru Brici începe să facă demersuri pentru a reconstrui vechea mănăstire. Abia în 1993, după căderea comunismului, Justinian Chira, episcopal ortodox al Maramureşului şi Satmarului aprobă înfiinţarea noii mănăstiri pe locul vechii biserici.

Lucrările au fost terminate în 2003, noua biserică fiind construită din lemn de brad, turla având o înălţime de 60 de metri. Au lucrat la ea meşteri locali; Iconostasul a fost realizat de câţiva meşteri moldoveni.

De la înființare, Mănăstirea Ieud a devenit un centru de viață comunitară, educație religioasă și refugiu spiritual. Organizează regulat evenimente culturale și spirituale care atrag atât localnicii, cât și vizitatori din regiuni învecinate, consolidând rolul său de pivot comunitar.

Mănăstirea nu este doar un loc de rugăciune, ci și un bastion al valorilor și tradițiilor locale. Prin slujbele și activitățile sale, mănăstirea contribuie activ la conservarea și promovarea moștenirii culturale a Maramureșului, educând generațiile viitoare în spiritul credinței ortodoxe.


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version