Home Călătorii Obiective turistice din România Mănăstirea Mărcuș: oază de spiritualitate în inima Covasnei

Mănăstirea Mărcuș: oază de spiritualitate în inima Covasnei

0

Mănăstirea Mărcuş este o mănăstire ortodoxă de maici, situată în localitatea cu acelaşi nume a judeţului Covasna. Accesul la ea se face de pe drumul naţional ce leagă localităţile Sfântul Gheorghe şi Braşov, fiind la o distanţă de 19 kilometri faţă de prima şi 22, de a doua.

Mănăstirea a fost construită pe platoul unui deal şi este vizibilă de departe. Locul în care e amplasată e cu adevărat fermecător, pentru că oferă o panoramă a Ţării Bârsei. De asemenea, în acest loc a fost construită o mănăstire în secolul al XVIII-lea, dar care a fost distrusă din temelii de habsburgi.

Mănăstirea Mărcuş are o istorie destul de zbuciumată. În timpul regimului comunist, a existat o încercare de ridicare a unei biserici din zid. Deşi era mică şi nu deranja pe nimeni, autorităţile au pus-o la pământ. O altă încercare a venit douăzeci de ani mai târziu, în 1973, când credincioşii au pus mâna de la mână şi au reuşit să-şi ridice un lăcaş de rugăciune.

Dar şi acesta a fost demolat, din dispoziţia lui Carol Kirali, care era secretarul de partid al Covasnei. Mai mult, acesta nu s-a lăsat până nu a arestat o măicuţă şi câţiva credincioşi, din simplul motiv că au construit biserica.

Din fericire, Mănăstirea Mărcuş a primit o nouă şansă odată cu căderea regimului. Câteva măicuţe, venite de la o mănăstire din Olt, au primit sprijinul Arhiepiscopiei Sibiului şi au început ridicarea ansamblului monahal de astăzi. Până în anul 1994, erau construite biserica şi o clădire pentru chilii. Biserica poartă două hramuri: “Acoperământul Maicii Domnului” şi “Sfinţii Români”.

Un lucru benefic pentru Mănăstirea Mărcuş a fost faptul că a fost prima mănăstire construită în acest judeţ după Revoluţie. Asta i-a îndemnat pe credincioşii din judeţ, dar şi din cele de lângă el, să strângă bani şi să vadă acest complex terminat. Iar astăzi, au cu ce se mândri, pentru că este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din ţară.

Biserica de la Mănăstirea Mărcuş are un plan în formă de cruce, fiindu-i puse trei turle. Pictura a fost executată de Ovidiu Preotescu, iar clopotniţa se află chiar la intrarea în ansamblu. Până în prezent, măicuţele de aici au reuşit să ridice corpuri pentru stăreţie, bucătărie, trapeză şi spaţii de depozitat alimentele. De asemenea, a fost asfaltat drumul până la mănăstire, astel că ea poate fi vizitată în orice anotimp al anului.

Mănăstirea Mărcuş este cunoscută şi pentru faptul că adăposteşte un orfelinat de care se ocupă Asociaţia de Binefacere Sfânta Iustina, înfiinţată în cadrul mănăstirii. Scopul asociaţiei este de a ajuta fetiţele abandonate sau care au rămas fără părinţi, dintr-un motiv sau altul, şi de a le oferi o educaţie bună. Măicuţele preiau copilele şi încearcă să le educe într-un spirit în care abandonul sau evenimentele prin care au trecut să nu-şi pună o amprentă negativă asupra lor.

Mănăstirea Mărcuş primeşte, în fiecare an, din ce în ce mai mulţi vizitatori care vin atât să se roage, cât şi să se bucure de liniştea pe care o oferă acest loc deosebit. De asemenea, pelerinii care ajung aici pot dona mici sume de bani sau chiar alimente, haine sau rechizite, care să ajute fetele de la orfelinat.

Mănăstirea găzduiește regulat evenimente culturale și spirituale care atrag nu doar comunitatea locală, ci și vizitatori din întreaga țară, consolidând astfel legătura între tradiție și contemporaneitate. Activitățile desfășurate aici sunt o mărturie a vieții monahale active și a angajamentului comunității de a păstra vie flacăra credinței ortodoxe.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version