Home Animale Mantella verde (Mantella viridis), specie de broască din Madagascar

Mantella verde (Mantella viridis), specie de broască din Madagascar

0

In regiunile din nordul si estul Insulei Madagascar traieste o specie de broasca viu colorata numita mantella verde. Ea face parte din cele 9 specii de broaste ale genului Mantella si poate fi observata la altitudini joase cuprinse intre 100-300 m. Prefera zonele umede de campie, din apropierea lacurilor si cursurilor de ape lente, deoarece este o mare iubitoare de apa, adora sa inoate. Duce un stil de viata secretos, este sperioasa, chiar si in perioada de imperechere sta ascunsa, ritualul de curtare are loc pe sub bustenii culcati la pamant sau diferite alte asemenea adaposturi.

Exemplarele adulte au lungimea corpului foarte mic, de 2-3 cm, in cazuri exceptionale ajung si la 3,5 cm. Intotdeauna femela este mai mare decat masculul, are corpul mai robust. Capul este destul de mic insa porportional fata de marimea corpului, ochii sunt mari si bulbucati, au irisul de culoare inchisa.

Jumatatea superioara a irisului este diferita, apare putin pigmentata. Numele de mantella verde vine de la coloritul sau predominant in nuante verzi si galbene. Pe partile laterale ale corpului apar dungi late de culoare neagra mai mari sau mai mici, in functie de fiecare exemplar in parte.

O prima caracteristica a acestei specii este dunga mare si alba care apare de-a lungul buzei superioare. Membrele posterioare sunt mai lungi si mai musculoase decat cele anterioare si au un colorit verde cu marcaje negre pe partile inferioare. Degetele sunt lungi si larg desfacute, astfel asigura o suprafata mare de priza, toate au pe varfuri discuri adezive cu rol de aderare la zonele netede.

Aceste broaste scot sunete ca niste click-uri scurte si sunt active aproape pe toata durata zilei. Vaneaza mici artropode, insecte, termite, muste, furnici, le prinde brusc cu ajutorul limbii lipicioase facand un salt inainte cu gura larg deschisa. In momentul in care inghite prada, inchide pleoapele, astfel globii oculari se rotesc si apasa hrana in jos.

Reproducerea la aceasta specie este intotdeauna in sezonul ploios, mai exact din luna noiembrie pana in martie. In special in acesta perioada masculii si femelele pot fi vazuti impreuna in grupuri mici, intotdeauna numarul masculilor este mai mare de aproape doua ori decat cel al femelelor.

Astfel se explica si faptul ca ei devin agresivi in lunile de imperechere, deoarece isi disputa dreptul la imperechere. Femela depune un numar de 15-30 de oua mici in zone umede cat mai aproape de apa. Ouale au coaja in nuante de culori galbui-verzui si doametrul de 2 mm. Dupa eclozarea lor apar micile exemplare care isi cauta hrana in apa.

Mantella verde este o specie vulnerabila, pe cale de disparitie. Traieste doar in Insula Madagascar, iar numarul de exemplare a scazut foarte mult in ultimii ani datorita distrugerii habitatului natural, dar si comertului cu animale. Are denumirea stiintifica de Mantella viridis, face parte din ordinul Anura, familia Mantellidae.

Video – Mantella verde (Mantella viridis):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version