Home Animale Mantispide – Insecte din familia Mantispidae

Mantispide – Insecte din familia Mantispidae

0
Mantispide - Insecte din familia Mantispidae

Mantispidele sunt insecte raspandite in regiunile tropicale, subtropicale si temperate calde, mai ales in cele cu vegetatie bogata. Fac pate din familia Mantispidae si sunt clasificate in 300 de specii care au doua picioare in fata special adaptate la capturarea prazii – formata din diferite specii de insecte mici. Speciile difera intre ele prin marimea corpului care poate fi de 0,5-4,7 cm si a aripilor transparente a caror anvergura poate varia intre 1-5,5 cm.

Corpul acestor insecte se aseamana in mare parte cu cel al insectelor calugarite care isi au numele de la obiceiul de a-si uni picioarele din fata de parca s-ar ruga. Coloritul lor poate varia foarte mult, poate fi in nuante de verde, galben, maroniu, cafeniu sau rosiatic. Capul este de forma triunghiulara, impresioneaza prin cei doi ochi foarte mari pozitionati in fata. Partea dintre abdomen si torace este putin ingustata.

In perioada de imperechere femelele isi depun ouale in multe grupuri mici in crapaturile scoartei copacilor, iar dupa eclozarea acestora apar larvele care isi continua dezvoltarea hranindu-se in special cu oua de paianjen. Unele specii sunt diurne, altele nocturne, iar o parte sunt foarte mult atrase de lumina artificiala. Hrana lor consta din insecte pe care le vaneaza ca niste adevarati pradatori.

Din aceasta categorie face parte o specie foarte interesanta – Climaciella brunnea – care este o mantispida foarte frumoasa ce are capacitatea de a se preface ca este o viespe. In acest sens o ajuta coloritul viu al corpului, dar si aspectul acestuia foarte deosebit. Are aripile transparente si foarte delicate, abdomenul galben-maroniu cu multe dungi intunecate. Aceasta insecta traieste mai ales in America Centrala si de Sud.

Climaciella brunnea
Climaciella brunnea

Climaciella brunnea are un aspect oarecum neobisnuit si o viata destul de scurta. Stadiul de adult dureaza 3-4 saptamani, timp in care dupa ce are loc imperecherea femela depune un numar foarte mare de oua, ce poate ajunge la cateva mii. Acestea sunt depuse pe tulpinile si pe partea inferioara a frunzelor diferitelor plante.

Perioada de incubatie a oualor dureaza intre 11-30 de zile, apoi ele eclozeaza si apar larvele. Acestea sunt foarte mici si au corpul maro spre negru si cate sase picioare, doua cate doua in pereche. In prima etapa larva nu se hraneste ci isi cauta o gazda – un paianjen sau alt tip de insecta – de care sa se ataseze ca un parazit. In etapele urmatoare incepe sa se alimenteze, prefera sa manance ouale de paianjen sau larvele de insecte, mai ales de viespi si albine.

In ultima luna de vara si prima luna de toamna larvele ajung la stadiul final si astfel apar adultii. Acestia sunt activi ziua si se hranesc cu diferite insecte, tot felul de gandaci de dimensiuni mici pe care ii vaneaza de pe florile si frunzele plantelor. De asemenea, si nectarul este o sursa de hrana preferata a acestor mantispide.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version