Home Cultură generală Personalități Matei Corvin – un lider memorabil

Matei Corvin – un lider memorabil

0
Statuia lui Matei Corvin din Cluj Napoca, Foto: en.wikipedia.org

Matei Corvin, cunoscut si sub numele de Matia Corvinul, s-a nascut la data de 23 februarie in anul 1440, in Cluj – Napoca si a murit la data de 6 aprilie, in anul 1490, in Viena. El a fost unul dintre cei mai apreciati si mai mari regi ce a condus Ungaria, intre anii 1458 si 1490. A fost cel de-al doilea fiu al lui Ioan de Hunedoara, nascut in casa lui Stefan Kolb, tatal sau fiind un foarte cunoscut conducator al armatelor, fiind si cel care a demarat o serie de campanii militare impotriva Imperiului Otoman, campanii care au fost foarte reusite sub conducerea sa in calitate de regent. Mama lui Matei Corvin a fost Elisabeta, pe numele ei intreg Erzsebet Szilagyi, facand parte dintr-o familie de nobili maghiari, ce avea la vremea respectiva o foarte mare influenta, tatal ei fiind Laszlo Szilagyi de Horogszeg, mai exact Ladislau, capitan al cetatii de la Bradics. Fratele sau a fost Mihai Szilagyi, acesta de asemenea un conducator cunoscut, fiind voievod de Transilvania si apoi regent ungar. Era imposibil ca, avand radacini atat de bune, Matei Corvin sa nu fi avut calitati de foarte bun lider, care a ajutat la prosperitatea tarii sale.

Statuia lui Matei Corvin, Foto: en.wikipedia.org
Statuia lui Matei Corvin, Foto: en.wikipedia.org

Acesta a primit la nastere numele de Matei sau Matia, dupa ziua nasterii sale, avand in vedere ca la 24 februarie, in calendarul roman se sarbatoreste Sfantul Apostol Matia, care este trecut in calendarul din rasarit la data de 9 august. Avand in vedere ca pe plaiurile mioritice, numele Matia nu era tocmai comun si nici in prezent nu este, romanii i-au dat numele de Matei, motiv pentru care probabil regele este sarbatorit si la data de 21 septembrie, data in care, conform calendarului roman universal se sarbatoreste ziua Sfantului Apostol Matei, respectiv la data de 16 noiembrie, asa cum este sarbatorit in calendarul ortodox crestin. Numele de Corvin provine mai exact de la stema familiei sale care centra un corb, numit in latineste Corvus, motiv pentru care s-a creat si acest epitet de Corvinus.

Dupa ce a murit Iancu de Hunedoara, intreaga oligarhie maghiara a luat din nou conducerea in mainile sale iar regele tanar – Ladislau Postumul a fost ales ca si conducator, nominal, desi realii conducatori erau cei care faceau parte din familiile maghiare, numite Cillei, Garai si Ujlaki. Insa grija acestora, comuna de altfel, a fost aceea de a combate influenta pe care o exercita familia Hunyadi, reusind astfel sa-l convinga pe tanarul Ladislau sa comande uciderea prin taierea capului lui Laszlo, mai exact a lui Ladislau Corvin, acesta fiind fiul cel mare a lui Iancu de Hunedoara. Fiul cel mic, si anume Matei Corvin, a fost in cele din urma aruncat in spatele gratiilor, din cauza intrigilor, si asfel a inceput un adevarat razboi civil. Regele adolescent a fugit in Boemia, insa nu singur, l-a luat si pe Matei de Hunedoara cu el, iar vaduva lui Iancu, Erzsebet a reusit sa organizeze armatele sotului ei, punand intr-un final capat razboiului civil, invingand si armatele nobilimii. Regele Ladislau Postumul a fost omorat, iar alaturi de el au fost ucisi si sustinatorii lui sau cei care l-au influentat sa-l omoare pe Iancu de Hunedoara. In tot acest context istoric a fost ales ca si rege in urma Dietei Nationale de la Buda, nimeni altul decat Matei Corvin, care la acea vreme avea doar 18 ani, insa el trebuia sa fie rascumparat si adus inapoi de la Praga.

Insa tanarul a avut o domnie destul de lunga, mai exact de 32 de ani si astfel a ajuns sa devina unul dintre cei mai straluciti conducatori ai Ungariei, aducand tara la prosperitatea necesara vremurilor respective. Desi a intampinat multe obstacole, avand in vedere ca nobilimea din Ungaria, mai ales aristocratia de cel mai inalt rang a vrut sa-l detroneze, acesta planuri nu au fost duse la sfarsit. Desi legendele sunt de parere ca sotia sa Beatrice a complotat impotriva lui, ajutandu-i dusmanii, avand in vedere ca medicul sau il trata cu plumb, otravindu-i corpul, iar in cele din urma regele Matei Corvin a murit la varsta de numai 50 de ani, de saturnism, avand o moarte lenta si progresiva.

Matei Corvin

Domnia sa este cu siguranta una dintre cele mai glorioase dintre care a avut ocazia sa intalneasca Ungaria, avand in vedere ca intinderea cea mai mare a tarii a fost in perioada sa de conducere, a avut campanii pline de victorie alaturi de armata sa neagra, in perioada renasterii a inceput sa promoveze si cultura italiana, a stabilit un sistem de educatie si de sanatate publica, sisteme ce au ajutat cetatenii in mod constant, a instalat un nou sistem juridic, foarte prolific, a promovat si sustinut arta ungureasca si multe altele. Tot Matei Corvin este si cel care a ordonat ca domnitorul Munteniei de atunci, Vlad Tepes, sa fie intemnitat, avand in vedere ca acesta era urmarit de otomani, astfel oferindu-i un real ajutor si in recucerirea tronului Tarii Romanesti.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version