Home Cultură generală Descoperă totul despre mediile geografice și caracteristicile acestora

Descoperă totul despre mediile geografice și caracteristicile acestora

1
foto: ecomunitate.ro

Mediile geografice se impart din punct de vedere ai scarii de referinta in medii zonale, medii azonale, medii regionale sau medii locale. Datorita faptului ca mediul inconjurator difera de la o zona la alta in functie de componentele sale si evolutia acestora, sau de interactiunea cu celelalte geosfere ale Pamantului, putem distinge o varietate mare de medii geografice, varietate care creste odata cu restrangerea suprafetei sistemului de referinta.

foto: andreeazg.com
foto: andreeazg.com

Mediile geografice zonale sunt determinate in special de medii cu o caracteristica climatica asemanatoare, putand fi distinse aproximativ 10 medii geografice zonale, dispuse pe fasii orizontale de la ecuator spre cei doi poli. Mediul caracteristic zonei ecuatoriale si care se extinde de o parte si de alta a ecuatorului pana la 5 grade latitudine Nordica si Sudica este mediul tropical forestier umed (ele depasesc cu putin cele 5 grade in ambele emisfere). Principala caracteristica a mediului tropicat forestier umed este prezenta unei zone de convergenta intertropicala, ZCIT, care desemneaza zona de-a lungul ecuatorului caracterizata printr-o miscare ascendenta si convergenta a aerului pe suprafata solului (acest fenomen este de natura climatica si meteorologica). Mediul tropical cu doua anotimpuri se afla situat in continuarea celui forestier umed si este determinat de migrarea sezoniera a zonei de convergenta intertropicala (ZCIT) spre Nord sau Sud datorita miscarii de revolutie si inclinarii axei terestre.

Mediul tropical musonic este caracteristic zonei Asiei de Sud si de Sud-Est si este determinat de migratia sezoniera a musonilor care determina prezenta unor precipitatii ridicate in zona. Mediul tropical arid si semiarid este caracteristic regiunilor situate la cele doua tropice (Tropicul Racului si Tropicul Capricornului, intre 20-30 grade latitudine Nordica si Sudica) si este un mediu arid cu precipitatii sub 200mm/an, lipsit de vegetatie si ocupat in cea mai mare parte de deserturi.

Mediile temperat calde pot fi subtropicale (pe coasta estica a continentelor) sau mediteraneene (in jurul Marii Mediterane) si sunt caracterizate de temperaturi ridicate, dar in anumite limite. Mediul continental excesiv cu tipurile sale: arid, semiarid si uscat precum si mediile temperate umanizate (determinate de o puternica influenta antropica) sunt caracteristice partii continentale. In zonele nordice sunt prezente mediile: forestier rece, mediul subpolar (o perioada scurta de incalzire care alterneaza cu o perioada foarte luna de ger si precipitatii sub forma de zapada) si mediul polar sau glaciar (acoperit cu ghetari de calota numiti islandis).

Mediile geografie azonale sunt mediile montane, mediile maritime sau litorale si mediile antropice care pot fi regiunale sau locale.

foto: geotutorials.ro

Mediile montane au o dezvoltare in plan vertical data de altitudine si cuprind sistemele de munti transcontinentali, sistemele montane regionale si muntii izolati aflati in afara sistemelor montane. Cel mai mare sistem montan este sistemul alpino-himalayan care se dezolta de la vest spre est, fiind fragmentat in anumite portiuni. Sistemul montan alpino-himalayan delimiteaza mediile situate la sudul acestora (calde,secetoase sau ploioase) de cele situate la nord de acestea (continentale, aride sau semiaride).

Cel mai important sistem din America se intinde de-a lungul celor 3 componente ale acesteia (America de Nord, Centrala si America de Sud ), sistemul andin, asemenea celui alpino-himalayan delimiteaza la Est si Vest medii diferite si are o influenta mai accentuata asupra regiunilor inconjuratoare (in zona vestica in care patrund curentii oceanici reci se creaza deserturi aride si foarte aride ), in aceasta zona producandu-se frecvent cutremure si eruptii vulcanice datorita coliziunii placii Americane cu placa Pacifica.

Mediile maritime se formeaza in urma interactiunii dintre apa si uscat, ele avand si caracteristici zonale. Raportul dintre uscat din apa determina existenta unor caracteristici specific liniei tarmului pe o fasie verticala dar si in zona oceanului sau a marii pana la anumite adancimi (in functie de aspectul platformei continentale).

Mediile antropice regionale sau locale sunt create datorita activitatii omului care intervine vizibil in transformarea mediului inconjurator. In acest caz se pot distinge 3 tipuri diferite de medii antropice: mediul regiunilor industriale, mediul regiunilor urbane si regiunile foarte degradate de actiunea omului.

1 COMMENT

  1. numai asta? wtf? o descriere a fiecarui mediu in parte + caracterizari?
    Frumoasa descriere la inceput …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version