Home Animale Molia viței-de-vie (Sparganothis pilleriana), vezi cum arată acest dăunător

Molia viței-de-vie (Sparganothis pilleriana), vezi cum arată acest dăunător

0
Molia viței-de-vie (Sparganothis pilleriana), vezi cum arată acest dăunător

Molia vitei-de-vie este unul dintre daunatorii cei mai mari ai vitei-de-vie. Apare in tarile din Europa, Africa, Asia Mica si America de Nord. Aceasta insecta in stadiul de adult are forma unui fluture cu toracele si capul maroniu, iar abdomenul gri-cenusiu. Deschiderea aripilor este de 2-2,4 cm iar coloritul lor este in nuante galbui-verzui cu dungi transversale maronii. Aceste dungi inchise sunt mai bine evidentiate la mascul, la unele femele se poate intampla sa lipseasca.

Fluturii apar in general in lunile iunie-iulie si zboara in special noaptea. La doar cateva zile de la aparitia lor are loc copulatia si depunerea pontei. Femela depune pe partea inferioara a frunzelor grupe de 10-12 oua, iar in total ajunge sa depuna un numar de 150 oua. Dupa cel mult 20 de zile ouale eclozeaza si astfel apar larvele.

In lunile de iarna aceasta insecta aflata in stadiul de larva sta invelita intr-un cocon in scoarta exfolianta a butucilor de vita-de-vie sau in frunzele acestora care au cazut pe sol. Larvele care au ajuns intr-un stadiu avansat au coloritul galben-verzui, iar capul si pretoracele maro-inchis. Corpul este lung de cel mult 3 cm iar pe suprafata lui prezinta numerosi tuberculi lungi.

Sparganothis pilleriana
Sparganothis pilleriana

In prima luna de primavara larvele ies din adapostul de iarna si se indreapta spre varfurile ramurilor. Hrana lor consta din muguri, apoi din frunzulite fragede, iar mai tarziu din lastari, flori si fructe. Pot fi obsevate usor deoarece ele isi tradeaza prezenta prin tesatura deasa alcatuita din fire de matase pe care o infasoara in jurul lastarilor plantei si mai ales a frunzelor acestora.

De regula frunzele atacate se usuca si in cele din urma cad. Se hranesc mai ales in timpul noptii, ziua stau retrase si isi finalizeaza dezvoltarea larvara in luna mai-iunie. Acum este momentul in care se ascund in scoarta butucilor de vie si isi formeaza un cocon albicios in care stau inchise urmand sa se transforme in crisalide. Stadiul de crisalida este doar de 14 zile apoi apar fluturii.

Datorita atacurilor mari ale acestor larve se ajunge la diminuarea mare a recoltei. Pentru combaterea lor se razuiesc butucii de vitei-de-vie in prima luna de primavara. Le fel se procedeaza si cu coardele. Toate aceste resturi se aduna si se ard, astfel sunt distruse si larvele care au hibernat in scoarta. Cand este necesar se poate stropi vita-de-vie cu substante chimice speciale pentru combaterea acestor daunatori.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version