Home Călătorii Obiective turistice din România Monumentul Eroilor Sanitari: povestea nespusă a curajului

Monumentul Eroilor Sanitari: povestea nespusă a curajului

0
Monumentul Eroilor Sanitari

Oraşul Bucureşti are multe monumente cu poveşti interesante, dar care nu sunt atât de cunoscute nici măcar de bucureşteni, dar de români din alte părţi ale ţării! Monumentul Eroilor Sanitari se încadrează în această categorie, el aflându-se în Piaţa Eroilor, lângă Facultatea de Medicină şi Opera Naţională.

Monumentul Eroilor Sanitari1

Aflat pe lista monumentelor istorice naţionale, Monumentul Eroilor Sanitari este dedicat doctorilor, surorilor şi sanitarilor care au participat la salvarea a mii de vieţi în timpul Primului Război Mondial.

Monumentul a fost dezvelit publicului în anul 1932, fiind realizat de sculptorul Raffaello Romanelli. Are dimensiuni impresionante, iar cei care se opresc să îl privească, fie şi pentru o clipă, rămân uimiţi de detaliile pe care le prezintă.

Monumentul Eroilor Sanitari este alcătuit din soclul de marmură, coloane şi statuia propriu-zisă. Pe soclu, se pot vedea mai multe altoreliefuri care înfăţişează diverse scene din spitalele de campanie sau de pe câmpurile de luptă, scene în care personaje principale sunt sanitarii. Pot fi observaţi chirurgi militari care operează, o soră care pansează unul din răniţi, brancardieri care adună răniţi şi chiar un spital de campanie.

Dintre toţi sanitarii, iese în evidenţă o femeie, despre care se spune că ar fi chiar Regina Maria, ştiindu-se faptul că a ajutat foarte mult răniţii din război. De asemenea, sunt reprezentaţi şi Principesa Elisabeta de România (sanitară şi ea) şi Prinţul Nicolae al României (cadet).

Deşi comuniştii au avut grijă să îndepărteze toate însemnele care aveau legătură cu familia regală, Monumentul Eroilor Sanitari este unul dintre puţinele monumente păstrate intacte, pentru că nu au fost înscrise nume pe monument, iar regimul a considerat că înfăţişează o scenă obişnuită de război.

Din soclu, se înalță patru coloane, acestea sprijinind un platou din marmură pe care se pot vedea trei personaje din bronz: o femeie care are o cunună şi o sabie, un erou căzut şi un ostaş sanitar, acesta din urmă înfăţişat într-o poziţie de aşteptare – pare că se pregăteşte să primească semnul gloriei.

Înconjurat de verdeața Piaței Eroilor, monumentul nu este doar un punct de reper, ci și un loc de reflecție. Aici, vizitatorii sunt invitați să reflecteze la impactul profund pe care personalul medical îl are în societate, în special în vremuri de criză.

Anual, în preajma zilei naționale a sănătății, monumentul devine gazda ceremoniilor de omagiere a eroilor sanitari, strângând la un loc comunitatea medicală, studenții și cetățenii, într-un act de recunoștință colectivă.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version