Home Călătorii Obiective turistice din România Monumentul Vânătorilor din Ploiești: gardienii de piatră ai orașului

Monumentul Vânătorilor din Ploiești: gardienii de piatră ai orașului

0
Monumentul Vânătorilor

Monumentul Vânătorilor este amplasat în centrul sensului giratoriu din faţa Gării Ploieşti – Sud din municipiul Ploieşti.

Complexul statuar a fost construit în cinstea eroilor prahoveni din Batalionul II Vânători, condus de Alexandru Candiano-Popescu, care au contribuit la prima victorie românească din Războiul de Independenţă: atacul de la Griviţa din 30 august 1877.

În anul 1890, Ion Gr. Sorescu vine cu iniţiativa ridicării unui monument comemorativ, iar ulterior a fost format un comitet de acţiune care a demarat strângerea de fonduri pentru materializarea propunerii. Doi ani mai târziu, are loc concursul de proiecte, fiind aleasă ideea sculptorului George Vasilescu. Monumentul a fost inaugurat la data de 12 octombrie 1897, într-un cadru festiv, la eveniment participând cele mai de seamă personalităţi ale vremii.

Monumentul este compus dintr-un soclu cubic pe care este amplasat un obelisc înalt de granit având în vârf un vultur cu aripile desfăcute, ce ţine în cioc un steag. La baza ansamblului, apar statuile a patru vânători, precum şi altor reliefuri cu scene de luptă. Monumentul Vânătorilor a fost renovat în perioada interbelică, în urma campaniei lui Nicolae Prusanu, unul dintre ultimii veterani ai războiului de independenţă.

Bombardamentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au avariat puternic monumentul, acesta fiind temporar demontat. Este reparat şi inaugurat pe 23 august 1954. Cutremurul din 1977 a afectat la rândul său construcţia, care a trecut apoi printr-un alt proces de restaurare.

Iniţial, monumentul a fost poziţionat pe rondul dinspre centru al Bulevardului Independenţei, însă în 1954 a fost mutat în scuarul de lângă Pasajul superior Ploieşti, iar în 1980 a ajuns în faţa Gării Ploieşti-Sud, loc în care se află şi în prezent.

La baza monumentului, plăcile comemorative înscripționate cu numele eroilor oferă o lecție de istorie vie vizitatorilor.

Ceremoniile de depunere de coroane și evenimentele comemorative organizate aici reînvie memoria eroilor, conectând comunitatea locală cu istoria sa.

În contextul urban aglomerat al Ploieștiului, monumentul servește ca un spațiu de reculegere și apreciere a istoriei locale.

Tururile ghidate care includ monumentul în itinerariile lor educă publicul despre importanța istorică și culturală a acestuia în regiune.




NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version