Home Călătorii Obiective turistice din lume Moscheea Ibn Tulun: Obiective turistice Egipt – Cairo

Moscheea Ibn Tulun: Obiective turistice Egipt – Cairo

0

Moscheea Ibn Tulun din Cairo a fost fondata de Ahmed Ibn Tulun, care s-a nascut in anul 835 i.Hr. si a fost unul din comandantii turci din orasul Samarra din Irak. Aceasta moschee este cel mai vechi monument Islamic intact din Cairo care inca este folosit. Este considerata a treia moschee care a fost construita pentru intreaga comunitate si in care avea loc Jumu’ah, rugaciunea de vineri. De asemenea Moscheea Ibn Tulun din Cairo este un exemplu foarte bine conservat al arhitecturii si artei din perioada clasica a Islamului. Aceasta moschee este una din cele mai mari din Egipt, cu tot cu restul cladirilor care apartin de ea intinzandu-se pe o zona de 26.304 de metri patrati.

Moscheea Ibn Tulun1

Moscheea Ibn Tulun din Cairo are forma aproape patrata, cu lungimea de 162 de metri si latimea de 161 de metri. Zona in care au loc rugaciunile are forma dreptunghiulara si are dimensiunile de 137 pe 118 metri. Moscheea consta intr-o curte deschisa inconjurata de 4 porticuri. In porticul care este indreptat cu fata spre Kaaba (o cladire in forma de cub din Mecca) se afla 5 arcade, in celelalte porticuri gasindu-se numai cate 2 arcade.

Moscheea este inconjurata de Ziyadas, care sunt extensii menite a separa cladirea in sine de pietele din jur si de zgomotul strazii care poate perturba rugaciunile credinciosilor. Moscheea Ibn Tulun din Cairo are 19 usi, fiecare usa corespunzand unei usi din ziyade. Pragurile de sus ale usilor sunt realizate din trunchiuri de palmier, iar pe unele din aceste usi inca se mai pot vedea sculpturile originale. Atat peretii moscheei cat si ai ziyadei prezinta o textura deosebita.

Curtea moscheei, numita Sahn, are forma patrata si fiecare latura are dimensiunea de 92 de metri. Curtea originala nu fusese pavata si umpluta cu pietricele cum este astazi, deoarece acest spatiu era folosit pentru rugaciuni. Fawarah-ul din mijlocul curtii este cel de-al treilea construit. Primul, cel original, fusese construit de Ahmed Ibn Tulun, era poleit cu aur si se sprijinea pe 10 coloane din marmura. Cel de-al treilea Fawarah, care poate fi vazut astazi, a fost construit de sultanul Lagin Al Mansoury, si are inaltimea de 20 de metri. Arcadele din jurul curtii sunt alcatuite din arcade ascutite care se afla pe niste piloni din caramida. Acestea sunt decorate cu rozete si ferestre simple. Pilonii au forma dreptunghiulara si au varful in forma unui clopot.

Sanctuarul orientat cu fata spre Kaaba din Moscheea Ibn Tulun din Cairo este diferit de celelalte doua sanctuare. In acest sanctuar se gasesc 5 culoare, care sunt paralele cu nisa rezervata imamului pentru rugaciune, numita Mihrab, in timp ce in celelalte 2 sanctuare se gasesc numai 2 culoare. Sanctuarul principal are in interior 6 nise pentru rugaciuni. Nisa principala pentru rugaciuni se afla in centrul peretelui indreptat cu fata spre Kaaba, si este cel mai inalt si singurul cu forma concava.

Celelalte 5 nise pentru rugaciune sunt plate. Interiorul acestui sanctuar este decorat in stil mameluc, realizat de sultanul Lajin. Aceste decoratiuni constau in lemn pictat si benzi din marmura policroma, deasupra carora se afla o banda cu inscriptii Naskhi, realizata din mozaic negru pe un fundal din aur. In sanctuar se mai gaseste banca Mouballegh, o banca din coloane de marmura, care este folosita pentru a comunica cuvintele imamului in timpul rugaciunii.

Acoperisul moscheei este alcatuit din busteni de palmier inchisi in panouri de lemn. Sub tavan se afla o banda lunga din lemn de sicomor, care este inscriptionata cu versuri din Coran si care inconjoara intreaga moschee. Lungimea acestei benzi este de 2 kilometri si versurile inscriptionate pe ea reprezinta 1/15 din intregul Coran. Exista o legenda care spune ca panourile din lemn folosite la aceasta banda sunt ramasite ale Arcei lui Noe.

In partea superioara a peretelui moscheei se afla niste ferestre cu arcada ascutita, flancate de coloane. Exista 128 de ferestre iar modul in care acestea sunt dispuse pe pereti nu are legatura cu arcadele, de aceea nu fiecare arcada are si o fereastra in centru. Doar grilajele din stucatura a 4 ferestre dateaza din perioada Tulunida, si anume cele care au un design geometric. Restul grilajelor dateaza din perioada Fatimida si Mameluca, intrucat prezinta o mai mare varietate de modele geometrice complexe.

Minaretul care apartine de Moscheea Ibn Tulun din Cairo se afla la nord de ziyada. Acest minaret a cauzat controverse numeroase printre istoricii din Cairo, intrucat nu exista date suficiente pentru a determina data la care a fost construit. Se crede totusi ca minaretul care poate fi vazut astazi a fost construit de sultanul Lajin, acelasi care a restaurat moscheea in anul 1296. Mocheea Ibn Tulun din Cairo a fost restaurata de multe ori, prima data in anul 1177 la ordinul vizirului Badr Al-Jamali. Cea mai recenta restaurare a avut loc in 2004, si a fost realizata sub supravegherea Consiuliului Suprem al Antichitatilor din Egipt.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version