Home Călătorii Obiective turistice din România Moscheea lui Ali Gaza-Pașa: primul monument islamic din România

Moscheea lui Ali Gaza-Pașa: primul monument islamic din România

0
Moscheea lui Ali Gaza-Pașa

Moscheea lui Ali Gaza-Pașa din Babadag este un deosebit monument istoric şi arhitectural, fiind prima clădire musulmană care s-a ridicat în România. Se află chiar în centrul oraşului Babadag, reprezentând unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din această localitate a judeţului Tulcea.

Moscheea a fost construită în epoca medievală, mai exact în anii 1609-1610. Există o inscripţie pe unul dintre pereţii geamiei pe care sunt scrise numele celui care a ridicat-o, anul 1610 şi oraşul. Însă nu se ştie dacă este vorba de anul în care a început construirea ei sau anul în care a fost finalizată. Aşa cum îi spune şi numele, a fost ridicată de generalul Ali Gaza-Pașa.

Moscheea lui Ali Gaza-Pașa a a fost ridicată din piatră făţuită şi are un plan dreptunghiular. Minaretul are câţiva zeci de metri, putând fi văzut de departe. Edificiul iese în evidenţă şi prin pridvor, care este pe arcadă. Pe lângă faptul că este cea mai veche, această geamie impresionează şi prin stilul adoptat – detaliile sunt spectaculoase şi foarte frumos executate.

Aceasta moschee face parte dintr-un ansamblu istoric medieval din Babadag, lângă ea găsindu-se şi mormântul lui Ali Gaza-Pașa, dar şi Cişmeaua Kalaigi. Se spune că decizia pașei de a ridica aici o moschee se datorează faptului că atunci când a ajuns în această zonă, s-a îndrăgostit pe loc de ea. Nu a mai vrut să plece de aici, aşa că s-a stabilit în Babadag, unde a şi murit.

Cişmeaua Kalaigi este şi ea remarcabilă, fiind construită spre sfârşitul secolului al XVII-lea. Ea a fost ridicată de credincioşii musulmani pentru a se spăla pe mâini înainte de rugăciuni.

Astăzi, ea este încă funcţională, primind apa de la un izvor natural. Ansamblul istoric are în completare și un han (sau caravanserai), descoperit relativ recent, datorită săpăturilor arheologice efectuate în curtea moscheei. Acesta a funcţionat o bună perioadă de timp, între secolele XVII-XIX.

Vizitatorii care vor să vadă Moscheea lui Ali Gaza-Pașa, precum şi celelalte obiective din cadrul ansamblului istoric medieval de la Babadag, au plăcerea de a descoperi multe informaţii şi de a vedea multe obiecte ce fac parte din arta orientală decorativă.

Fotografiile Moscheei lui Ali Gaza-Pașa pot surprinde detaliile fine ale minaretului său distinct și ale decorului său exterior și interior. Fiecare element, de la ferestrele arcuite la caligrafia islamică ornamentată, spune o poveste a bogăției culturale și a tradiției care persistă de secole în Babadag.

Moscheea lui Ali Gaza-Pașa nu este doar o clădire veche, ci și un martor al istoriei tumultuoase a regiunii. Construită într-o perioadă de expansiune otomană, aceasta a fost centrul vieții religioase și sociale pentru comunitatea musulmană locală.

Interesant este că moscheea a supraviețuit multiplelor schimbări politice și sociale, servind drept simbol al rezilienței și adaptabilității culturale. Conform legendelor locale, se spune că Ali Gaza-Pașa însuși ar fi ales locația moscheii, impresionat de peisajul și comunitatea din Babadag.




NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version