Home Animale Musculițe care nu mușcă, află totul despre ele

Musculițe care nu mușcă, află totul despre ele

0
Chironomus Riparius, Foto: snipview.com

In amurg se formeaza numeroase roiuri de musculite care nu musca mai ales in apropierea apelor curgatoare, a lacurilor si iazurilor. Acestea alcatuiesc 5000 de specii si fac parte din familia Chironomidae. Traiesc in toata lumea si prin aspectul lor delicat, coloritul maroniu-deschis, cafeniu, gri-verzui pot fi confundate cu tantarii.

Musculitele care nu musca au un aparat bucal functional insa nu traiesc mai mult de 14 zile. Ele apar doar pentru a se reproduce, se imperecheaza in zbor, apoi femelele depun ouale acoperite de o secretie lipicioasa pe plante sau apa. Aceste specii au lungimea corpului mica, ce poate varia intre 1-9 mm.

Masculii se diferentiaza de femele prin antenele penate si corpul lung si subtire. La femele antenele sunt acoperite de perisori iar corpul este robust. Larvele acestor musculite au viata foarte lunga, ele ajung la stadiul lor final de dezvoltare abia dupa 2-3 ani. Larvele traiesc pe suprafata apei, se gasesc in numar foarte mare, pe un metru patrat pot pluti in jur de 100.000 de exemplare.

In Europa cea mai comuna specie este Chironomus Riparius. Aceasta specie este folosita in laboratoarele de cercetare pentru analiza genomului in insecte. Este o insecta foarte usor de intretinut in cultura de laborator si de obicei utilizata pentru testele toxicologice.

Chironomidae
Chironomidae

In dorinta de a analiza efectul schimbarilor climatice la nivel global cercetatorii au folosit musculitele Chironomus Riparius pentru anumite teste de caldura. Astfel ei au ajuns la concluzia ca posibilitatea musculitelor de a se putea reproduce bine la temperaturi ridicate depinde foarte mult de istoria lor evolutiva.

Ei au raspandit larvele acestor musculite in regiunile din nordul, sudul si centrul Europei si le-au urmarit evolutia la temperaturi diferite de 20, 24, 28 grade Celsius. Rezultatele au aratat ca pe masura ce temperatura este mai mare, cu cat este mai cald si sansele de reproducere sunt mai mici.

Succesul de reproducere este strans legat de temperaturile medii din lunile de vara (perioada de reproducere) din locurile lor de origine. De asemenea cercetatorii au concluzionat ca reproducerea musculitelor depinde si de gradul de variabilitate genetica si istoria lor evolutiva. Temperatura lor interioara depinde intotdeauna de temperatura mediului.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version