Familia Siphlonuridae este formata din 175 de specii de musculite efemere primitive care zboara mai ales in emisfera nordica in apropierea apelor curgatoare. Interesant la aceste insecte este faptul ca au naparlirea finala abia dupa ce aripile lor s-au format, iar nimfele si larvele lor sunt subacvatice.
Nimfele au capacitatea de a inota foarte bine, iar in momentul cand ajung la stadiul final de dezvoltare, zboara din apa pe vegetatia din apropiere.
Majoritatea speciilor au anvergura aripilor de 5 cm, iar forma aripilor este ingusta.
Una dintre speciile cele mai cunoscute poarta numele de musculita de vara si este foarte rezistenta, apare chiar si in apropierea apelor acide. Aceasta are denumirea stiintifica de Siphlonurus Lacustris si este prezenta in toate regiunile continentului european, chiar si in vegetatia bogata din preajma lacurilor si raurilor cu apa oxigenata de munte.
Are corpul subtire si scurt, in nuante de culori galbene-maronii, cu desene inchise. Ochii sunt mari si apar pe partile laterale ale capului, iar antenele sunt lungi de culoare inchisa.
Perioada de zbor a exemplarelor adulte este in lunile mai-august. In perioada de reproducere femelele depun ouale la suprafata apei pe frunzele plantelor acvatice. Dupa eclozarea oualor apar larvele care dupa o perioada de hranire se transforma in nimfe si apoi in adulti.
Nimfele stau ingropate in noroiul si nisipul de pe fundul apei si se hranesc cu materie organica, resturi de plante si alge. La aceasta specie nimfele au lungimea corpului de 0,9-1,1 cm si coloritul galben-maroniu, iar adultii de 1,1-1,3 cm.