Home Animale Muște-macara (muște-picioare lungi), o insectă dăunătoare

Muște-macara (muște-picioare lungi), o insectă dăunătoare

0
Muște-macara (muște-picioare lungi), o insectă dăunătoare

Familia Tipulidae cuprinde 15 000 de specii de muste-macara care sunt numite si muste-picioare lungi. Majoritatea speciilor sunt mici de 0,6-6 cm si au corpul fragil, atat de subtire incat abia se observa.

Numele acestor muste vine de la picioarele lor foarte lungi si care pot fi lasate de insecte in momentul in care sunt prinse pentru a se elibera si zbura imediat. Hrana exemplarelor adulte consta din nectarul florilor sau o mare varietate de lichide pe care le gasesc in diferite locuri.

Mustele-macara traiesc in toata lumea, in diverse habitate insa majoritatea umede. Larvele acestor muste sunt diferite prin faptul ca au corpul destul de tare incat au fost numite ,,jachete din piele”. Ele constituie adesea una din sursele de hrana pentru pasari si animale insectivore. Traiesc in locuri umede, mlastini, cuiburi de pasari, lemn putred, dar mai ales in sol si vegetatia aflata in stare de putrefactie de la nivelul acestuia.

Genul Holorusia este alcatuit din cele mai mari specii de astfel de muste-macara. Au corpul subtire, alungit, fragil, iar aripile lungi au anvergura de 6-10 cm. Partea anterioara a capului este alungita, abdomenul este lung si foarte ingust, antenele par imense si alcatuite din mai multe segmente iar picioarele de asemenea extem de lungi sunt subtiri si segmentate.

Tipula paludosa
Tipula paludosa

Din grupul insectelor daunatoare culturilor de varza face parte tantarul-macara ce are denumirea stiintifica de Tipula paludosa. Acesta prefera regiunile de padure dar si de deal sau de stepa. Este un mare daunator al culturilor de varza, dar si de ceapa, usturoi, cartofi si plante ierboase. Are corpul de culoare gri-maronie, anvergura aripilor de 3,2-3,8 cm, picioarele lungi si fragile in nuante mai inchise maronii.

In perioada de imperechere femela depune ouale in sol compact, in stratul de suprafata, la 1 cm adancime. De regula in fiecare an o femela poate depune cel putin 350 de oua. Ouale au coaja lucioasa si neteda, neagra, iar lungimea lor este de 1,2 mm. Dupa eclozarea lor (la 12-16 zile) apar larvele ce se aseamana cu niste viermi mici, gri, de 3,6-4,4 cm, fara picioare.

Larvele apar de obicei in lunile de primavara si sunt foarte periculoase pentru plantele care abia se dezvolta. Ele sunt foarte lacome si rod radacina plantelor tinere care nu au ajuns inca la maturitate. La mijlocul verii larvele sunt deja in stadiul final de dezvoltare (inainte de a se transforma in adult). Astfel ele formeaza pupa, ce are forma cilindrica si colorit maro, lungimea acesteia fiind de 3,8-4 cm.

Foarte important pentru dezvoltarea larvara este temperatura (trebuie sa fie de 14-16 grade Celsius) si umiditatea solului (de 55%). Timp de 12-16 zile are loc dezvoltarea larvei in stadiul de pupa, iar apoi se transforma in adult. Pentru a combate acesti daunatori trebuie eliminate buruienile, iar aratul sa se faca la timp si destul de adanc.

Video – Muste-macara:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version