Familia Simuliidae cuprinde aproximativ 1600 de specii de muste negre care apar peste tot, in toata lumea, dar aproape intotdeauna in apropierea apelor. Aceasta preferinta se explica prin faptul ca adultii traiesc pe plantele din jurul apei, iar larvele se dezvolta in apele curgatoare.
Numele de muste negre se refera la coloritul corpului lor, insa unele specii nu au corpul complet negru. Unele sunt portocalii-rosiatice, maronii-inchis, rosii-galbui sau in alte nuante asemanatoare. Cert este ca au dimensiuni mici, nu depasesc lungimea corpului de 1-5 mm, nici mai mult, nici mai putin. Acest lucru le face sa se asemene mai mult cu niste tantari decat cu niste muste.
Masculii sunt consumatori de nectar si nu pot trai fara apa, zboara mereu pe plantele bogate in acest elixir, femelele insa par sa fie adevarati vampiri, hrana lor consta din sangele animalelor nevertebrate, se lipesc ca niste lipitori de pielea mamiferelor si pasarilor. In perioada de reproducere femela depune ouale pe vegetatia din apropierea apei.
Dupa eclozarea lor apar larvele care traiesc in apa. Larvele mustelor negre au niste peri speciali in jurul gurii cu ajutorul carora retin hrana din apa. Ele isi continua dezvoltarea larvara in apa pana in stadiul final de adult, raman fixate de vegetatia acvatica sau de pietre prin intermediul unui carlig de pe corpul lor.
In Africa si America tropicala traiesc specii de muste negre Simuliun care desi este de asteptat sa aiba corpul negru nu este asa, au nuante maro-inchis. Foarte important la astfel de specii este ca sunt purtatoare ale limbricului, parazit care poate provoca orbirea. Specia Simulium equinum este o musca care suge sangele de pe urechile cailor si a altor animale mari.
Un alt vampir este musca Simulium erythrocephalum care ataca pielea de pe partea ventrala a animalelor si le suge sangele. Aceste muste depun ouale fie pe partea inferioara a frunzelor de plante acvatice care plutesc pe suprafata apelor, fie pe tulpinile plantelor de pe malul apei. De obicei au tendinta sa-si protejeze ouale cu o substanta care le acopera ca o gelatina. Aceasta substanta secretata de ele in contact cu apa se usuca si protejeaza numai bine ouale acestor insecte.
Mustele acestea au intepatura foarte neplacuta, mai sunt numite si muste columbace. Apar in zonele din jurul Dunarii de jos, unde inteapa animalele dar si oamenii. Numarul mustelor adulte poate deveni atat de mare incat in sezonul cald si secetos ele pur si simplu invadeaza zonele si raspandesc teroare in animale dar devin agasante si pentru oameni. Intra in nasul, urechile si gura animalelor domestice si le inteapa, iar acestea se chinuie destul de tare sa scape de ele.
In zona Portile de Fier si Dunarii apare specia Simulium columbaczense care se inmulteste atat de mult incat la un moment dat da nastere la niste roiuri dese ce produc invazii si atacuri asupra vitelor. Ele sunt foarte periculoase in principal pentru faptul ca sunt purtatori de germeni ai unor boli infectioase destul de grave.
Video – Muste negre – Familia Simuliidae: