Muzeul de Istorie din Sibiu, numit şi Muzeul de Istorie Naturală, este o instituţie care are un profil muzeal, înfiinţat încă din anul 1849 în judeţul Sibiu, aşa cum o spune şi numele său. Actuala clădire în care este găzduit a fost construită între anii 1894 şi 1895, fiind plasată pe locaţia fostului parc al Teatrului, pe strada Cetăţii, la umărul 1. Acesta este, practic, o secţie a Muzeului Brukenthal, care are, la rândul său, încă două subsecţii, numite: Muzeul de Vânătoare August von Spiess şi Muzeul de Istorie al Farmaciei.
Primele colecţii au ajuns în incinta muzeului chiar timpuriu, având în vedere că o serie de intelectuali ce erau pasionaţi de cunoaşterea per ansamblu a naturii au reuşit să înfiinţeze în Sibiu, în anul 1849, o Societate Ardeleană de Ştiinţe Naturale, care avea ca scop răspândirea, în rândul oamenilor şi a comunităţii, tuturor descoperirilor pe care le-au avut ei şi, nu în ultimul rând, şi educarea tinerei generaţii în spiritul conservării şi cunoaşterii naturii. Preocuparea societăţii a fost orientată către formarea anumitor colecţii ce erau reprezentative în domeniul cu princina.
La începuturi, societatea a avut chiar puţine colecţii, printre care ierbarul lui J. Lerchenfeld ce avea aproximativ 1.811 de piese şi ierbarul lui M. Fuss cu aproape 29.000 de piese.
În timpul secolului al XIX-lea, au fost primite unele colecţii de o mare importanţă, spre exemplu colecţia ornitologică a lui F.W. Stetter din anul 1853, care cuprindea peste 520 de păsări indigene şi aproximativ 145 exotice, colecţia etnografică din Egipt, Sudan, Palestina şi Etiopia a viceconsulului Franz Binder, care a trăit între 1824 – 1875, dar şi colecţia cu minerale a lui Johann Michael Ackner din anii 1782 – 1862.
Având în vedere că numărul pieselor a crescut vertiginos, a avut loc şi mutarea locaţiei, deoarece spaţiul începuse să devină impropriu, această neconcordanţă ducând la construirea unui nou spaţiu.
Fondurile necesare pentru construirea unei noi clădiri au fost strânse atât prin donaţii, cât şi prin contribuţii ale diverselor instituţii politice, dar şi ştiinţifice, câteva societăţi bancare sau obşteşti.
În anul 1894, pe timp de toamnă, în cadrul fostului parc al teatrului s-au început lucrările pentru construcţie ale clădirii ce urma să aibă scop muzeal, însă urmând proiectul arhitectului clujean C.W. Fr. Maetz, care era originar din Mediaş. Inaugurarea cu fast a muzeului a avut loc la data de 12 mai a anului 1895.
În interiorul spaţiilor acestei clădiri, au fost aduse şi colecţiile din Societatea Ardeleană de Științe Naturale. Clădirea a fost realizată într-un stil aparte, şi anume cel al Renaşterii italiene târzii şi a avut trei nivele, dintre care demisol, parter şi etaj.
Clădirea Muzeului de istorie din Sibiu a fost renovată apoi între 2006 şi 2008. Numărul colecţiilor Muzeului de Istorie Naturală de la Sibiu au crescut mult după ce a avut loc cel de-al Doilea Război Mondial. În acest mod, colecţiile Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu au ajuns, până în anul 1982, la aproximativ 1.686.000 de piese.
Printre colecţiile ce au fost achiziţionate de către specialişti ai muzeului sau donate de fondatori, sunt de menţionat cele care urmează: colecţia de minerale a lui E. Bielz ce a fost formată din peste 1.400 de piese şi donate, în cele din urmă, muzeului, în anul 1953. Colecţia cu malacologie Kimakowicz ce are peste 250.000 de piese, a fost donată şi ea aceluiaşi muzeu.
Colecţia paleontologică a lui Breckner ce are peste 7.000 de piese, majoritatea fiind dinţi de rechin din cadrul terţiarului, colectaţi din regiunea Porceşti, mai exact Turnu Roşu, fiind achiziţionată în anul 1955, colecţia de entomologică a lui Eugen Worell, colecţie ce conţinea peste 95.000 de insecte din toată Europa, America, Africa, cât şi Asia, fiind achiziţionată în anul 1957, colecţia de entomologică a lui H. Hannenheim, aceasta conţinea 10.000 de insecte, achiziţionată fiind în anul 1964, colecţia de fluturi Weindel, aceasta conţinea circa 7.000 de fluturi, achiziţionată în anul 1965, colecţia de botanică Nyarady care are circa 152.000 de piese, fiind şi ea achiziţionată în 1980 şi multe altele.
Muzeul de Istorie din Sibiu este parte a complexului Muzeului Brukenthal, care include și alte două subsecții notabile: Muzeul de Vânătoare August von Spiess și Muzeul de Istorie al Farmaciei. Această rețea de muzee oferă o perspectivă completă asupra patrimoniului cultural și istoric al Sibiului.
Vizitarea muzeului nu este doar o lecție de istorie, ci și o experiență estetică, unde arta și istoria se întrepătrund pentru a crea o narrativă captivantă despre evoluția orașului și a Transilvaniei.