Home Călătorii Obiective turistice din România Orașul Arad: poartă istorică spre Europa Centrală

Orașul Arad: poartă istorică spre Europa Centrală

0

Oraşul Arad este pentru prima dată consemnat de izvoarele istorice în anul 1068. Este unul dintre oraşele importante din vestul ţării, poarta spre Europa Centrală. Istoria locului începe încă din timpul dacilor, când era parte din statul condus de Burebista, trecând mai apoi, în 106 d.H., sub stăpânire romană.

Numele acestei aşezări vine de la numele cavalerului Orod, care era, în jurul anului 1029, un cavaler al regelui Sfântul Ştefan. De-a lungul istoriei, singura perioadă de independenţă a acestei zone a fost sub conducerea lui Mihai Viteazu. În rest, succesiv, la începutul secolului al-XIII-lea, oraşul Arad a fost ataşat Regatului Ungar, mai apoi a făcut parte din Imperiul Habsburgic, urmând ca abia în 1918 să revină definitiv parte a statului român.

În timplul industrializării oraşelor, Aradul cunoaşte o înflorire deosebită, fiind locul unde se deschide pentru prima dată în România o bancă de economii şi credite (1840), primul loc unde se joacă un meci oficial (1899). Înflorirea să economică îl face să fie comparat cu Viena. Aici, este înfiinţată o fabrică de bere (1783), de cărămidă şi ţigle (1869), de mobilă (1878, ajunge să fie vestită în Europa), dar şi cea de vagoane care şi astăzi funcţionează (a fost deschisă în 1890 şi purta numele Weitzer).

Iar această perioada de înflorire economică a atras după sine, evident, şi una de înflorire culturală. Astfel că oraşul Arad este locul unde s-a înfiinţat Conservatorul, fiind astăzi cea mai veche instituţie de gen din ţară, iar aici s-a construit şi prima clădire a unui teatru. Tot aici, a fost deschisă prima şcoală românească de învăţători.

Din punct de vedere al poziţionării sale geografice, oraşul este situat pe malul râului Mureş într-o zonă de câmpie, altitudinea fiind specifică acestei forme de relief şi anume 110 m. Populaţia majoritară este de etnie română, însă o importantă reprezentare o are şi populaţia de etnie maghiară.

Şi pentru că istoria locurilor este bogată, nu mai încape vorbă că sunt multe monumente istorice ce merită vizitate. Un astfel de obiectiv este, spre exemplu, Cetatea Aradului, cetate ce a fost ridicată în cea de-a doua jumătate a secolului al XVII-lea.

Construcţia sa a durat 20 de ani, ajungând ca cetatea, în formă hexagonală, să aibă o circumferinţă de 3180 de m. Unele încăperi au fost folosite pe post de închisoare, aici fiind aduşi Horea, Cloşca şi Crişan, conducători ai revoluţiei de la 1848 din Ungaria, revoluţionari paşoptişti.

Un alt obiectiv care cu siguranţă stârneşte interesul celor care îl văd pentru prima dată este Casa cu lacăt. Aceasta este construită în 1815 şi este un simbol la activităţii breslelor într-un timp în care acestea erau extrem de înfloritoare. Ce este curios la această clădire, lucru care a făcut să şi fie numită astfel, este trunchiul din nişă de la colţul clădirii, acesta fiind înconjurat cu o bară metalică închisă cu un lacăt.

Un alt edificiu din oraşul Arad care uimeşte prin elementele sale arhitectonice este turnul de apă. El a fost construit pentru aprovizionarea oraşului şi dat în folosinţă din anul 1896. Are o înălţime de 35 de m, balcoanele şi ferestrele fiind frumos decorate. În această zonă a ţării, sunt extrem de multe clădiri construite în stilul gotic sau neogotic. Una dintre ele este şi Biserica Evanghelică numită şi Biserica Roșie, datorită cărămizilor decorative cu care a fost acoperită la exterior.

În stil neoclasic, este ridicat, în oraşul Arad, Palatul Cultural, clădire a cărei construcţie a fost decisă pantru că trebuia să fie ridicat un sediu pentru biblioteca oraşului şi muzeul acestuia. Actualmente, este sediul Muzeului Judeţean şi al Filarmonicii de Stat. De asemenea, în această clădire, în 1931, a primit George Enescu titlul de cetățean de onoare al oraşului.

Dar aceasta nu este singura clădire impunătoare şi importantă din Arad. La fel de importantă, prin prisma a ceea ce găzduieşte, dar şi prin prisma elementelor de arhitectură este Palatul Administrativ. Acesta este contruit în stilul neorenascentist flamand. Turnul clădirii, înalt de 54 de m, are fixat un orologiu adus tocmai din Elveţia, se pare, în anul 1878.

Dar pentru că nu doar ce este în oraşul Arad poate să trezească interesul celor în trecere prin zonă şi niciun oraş nu e complet, dacă nu are o zonă de agrement în afara sa, trebuie să amintim de una dintre ele, şi anume Lacul Ghioroc.

Este situat la 22 de km de oraş, fiind locul unde se pot face windsurf, plimbări cu barca, cu hidrobicicleta sau se poate sta la plajă. Nu în ultimul rând, pe insulă din mijlocul lacului, se organizează petreceri în aer liber, lucru inedit ce atrage nenumăraţi arădeni weekend de weekend. Pentru cei care consideră că locul acesta este prea departe, plimbări în aer liber se pot face şi pe faleza Mureşului.

Cele trei parcuri amenajate aici, parcul Copiilor, Parcul Eminescu şi Parcul Europa, au terenuri de sport sau de joacă gata pentru momente de relaxare. Aşadar, oraşul Arad este unul dintre oraşele ce îmbină reflexele istorice cu cele moderne, cei ce locuiesc aici putând fi mândri de el.

În prezent, Aradul este recunoscut pentru arhitectura sa bogată, cu influențe din diverse perioade istorice, și pentru parcurile sale vaste, care oferă spații verzi ample pentru locuitori și vizitatori. Orașul continuă să fie un centru cultural și economic important în regiune.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version