Home Călătorii Obiective turistice din România Orașul Negrești Oaș: poarta către Țara Oașului

Orașul Negrești Oaș: poarta către Țara Oașului

0

Oraşul Negreşti Oaș, reşedinţa administrativă a zonei etnografice Țara Oașului, este situat în nord-estul judeţului Satu Mare. Amplasat pe cursul superior al râului Tur, oraşul se află la 50 de km de cele mai importante municipii din zonă, Satu Mare şi Baia Mare.

Prima datare istorică a aşezării provine din secolul al XIII-lea, mai târziu chiar şi Grigore Ureche menţionând-o în cronica sa. În jurul anului 1890, satul Negreşti reprezenta cea mai complexă aşezare din Oaș, însumând circa 600 de locuinţe şi peste 2500 de locuitori. Azi, populaţia oraşului trece cu puţin peste 15.000 de locuitori, având astfel de-a face cu un oraş mic, migrarea populaţiei în straintate făcând ca numărul locuitorilor să scadă constant în ultimii ani.

Dacă până spre sfârşitul secolului al XIX-lea economia zonei era bazată doar pe creşterea animalelor, apele minerale ale zonei atrag investitorii şi, în anul 1911, apare prima fabrică de îmbuteliere a apei minerale, cunoscute şi sub numele de borcut. În anii ‘50, se dezvoltă exploatarea forestieră de la Negreşti Oaș, industria alimentară, industria prelucrării lemnului şi a metalelor prin întreprinderile Osana şi UNIO.

Mai târziu, apar întreprinderile Integrata şi Fabrica de confecţii textile, acestea aducând un puternic aport industriei uşoare. După căderea regimului communist, întreaga economie a zonei a avut de suferit, marea majoritate a întreprinderilor intrând în lichidare de personal.

Aşezarea geografică în zona vulcanică a munților Oaș a făcut ca, în zona, să se găsească importante resurse minerale: materiale de construcţii, minereuri feroase şi neferoase, izvoare de ape termale şi minerale. Deşi zona dispune de numeroase izvoare de apă minerală, doar două puncte de îmbuteliere a apei minerale sunt active, apa Certeze şi Oaș. Indiferenţa autorităţilor face ca multe din izvoarele de borcut, cum ar fi cel din zona Luna Şes, să se afle într-o stare avansată de degradare.

Frumuseţea oraşului Negreşti Oaș nu stă într-un centru modern, în parcuri mari sau într-o viaţă de noapte agitată. Poate cea mai frumoasă perlă din partea de nord a ţării, oraşul Negreşti Oaș produce o impresie puternică prin cultură şi tradiţie, prin portul popular şi cântec, prin peisajele pitoreşti şi liniştea pădurii.

Dacă treceţi prin zonă, trebuie să vizitaţi muzeul Ţării Oașului, situat pe strada Livezilor, aproape de centru, o replică în natură a gospodăriilor străvechi, casele de lemn acoperite cu paie, biserica de lemn şi moara de apă care dau o notă de unicitate acestei zone. O altă atracţie este zona Luna Şes.

Pentru a ajunge în acest tărâm de basm, trebuie să viraţi la dreapta pe prima stradă cum intraţi în Negreşti şi veţi trăi o teleportare în timp şi spaţiu pe meleaguri de mult apuse. Dacă aţi vizitat staţiunile montane de pe Valea Prahovei, ajunşi în Şes, cum spun localnicii, veţi fi izbiţi de un puternic sentiment de deja-vu. Aerul curat, susurul izvoarelor de munte, panorama ce abundă într-un colorit viu va încânta şi cel mai insensibil turist.

În zonă, sunt amplasate câteva păstrăvării, gazdele fiind dispuse să vă pună la dispoziţie cele mai proaspete bucate, mămăliguţa cu păstrăv la grătar fiind în topul preferinţelor turiştilor. Deşi drumul de acces nu este încă asfaltat, puteţi vizita zona cu maşina personală, drumul forestier ajungând până la altitudinea maximă de 700 de metri.

De aici şi până la cel mai înalt pisc al zonei (vârful Pietroasa situat la altitudinea de 1201 m) mai aveţi circa 2 km, distanţă ce poate fi parcursă pe jos pe diferite trasee bine marcate. De aici, veţi putea admira întreaga zonă, în zilele senie privitorul fiind încântat de o panoramă impresionantă.

În zona Luna Şes, se construieşte destul de mult în ultima perioadă, se află în stadiul de proiect şi o pârtie de schi, regiunea dorindu-se a fi, în viitor, un punct de referinţă al turismului sătmărean, în strânsă concurenţă cu staţiunile montane din Maramureş. Tot în apropierea oraşului Negreşti Oaș, se află un alt punct de atracţie, şi anume Km 9.

Aflat după cum îi spune şi numele la circa 9 km de centrul oraşului, pe valea Turului, Borcutul Tâlharilor este punctul de atracţie al zonei, apa minerală de la acest izvor fiind una dintre cele mai pure din zonă. Din păcate, drumul de acces este impracticabil pentru autoturisme, zona fiind accesibilă doar cu maşini de teren sau pe jos.

Dacă doriţi cazare, nu prea aveţi la dispoziţie prea multe variante, Hotelul Osanul fiind închis pentru renovare capitală. Rămân la dispoziţia turiştilor, în oraş, pensiunea Diana, Complexul Pintea şi Hotelul de 3 stele Valea Mariei despre care s-a scris anterior în articolul Valea Mariei, ambele locaţii fiind amplasate la circa 4 kilometri de oraş într-un decor natural încântător.

Dacă doriţi să vizitaţi Țara Oașului, oraşul Negreşti Oaș vă va face şederea dumneavoastră simplă şi fără griji, nefiind aglomerat şi fiind poziţionat chiar în centrul regiunii, va face ca acesta să devină polul de referinţă al zonei. În zilele frumoase de vară, vă recomandăm să vizitaţi zona cu bicicleta, dacă doriţi să vă bucuraţi din plin de toate obiectivele de referinţă ale zonei.

Arhitectura locală este o altă atracție notabilă, cu casele sale tradiționale, decorate cu motive specifice zonei, ce reflectă un stil de viață adaptat la condițiile geografice și climatice ale regiunii. Orașul oferă de asemenea și oportunități de relaxare, cu spații verzi bine amenajate și zone de recreere care invită la odihnă și la activități în aer liber, perfecte pentru familii și grupuri de prieteni.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version