Oraşul Oxford este amplasat în regiunea South East England din Marea Britanie, la confluenţa dintre Tamisa şi râul Cherwell, la 84 de kilometri nord – vest de Londra. Celebru pentru universitatea sa, una dintre cele mai apreciate şi mai vechi din lume, oraşul oferă turiştilor un mix de arhitectură medievală, eleganţă, dar şi vitalitatea specifică centrelor universitare.
Prima menţionare documentară a oraşului datează din anul 912. Oxford s-a dezvoltat în jurul universităţii, aici existând o structură de învăţământ încă din secolul al XI-lea. Aceasta a cunoscut o evoluţie impresionantă începând cu anul 1167, când mai mulţi profesori au venit de la Universitatea din Paris. Primele colegii au luat naştere la iniţiativa unor organizaţii religioase, în secolul al XIII-lea. În prezent, universitatea constă într-o federaţie de 39 de colegii independente, fiecare cu propriile conduceri, statut şi profesori. Clădirile acestora sunt situate în centrul oraşului, într-o arie restrânsă. Laboratoarele, bibliotecile şi celelalte resurse ale universităţii pot fi utilizate de studenţii tuturor colegiilor. Aproximativ 17.000 de studenţi frecventează cursurile Universităţii din Oxford.
Majoritatea obiectivelor turistice din Oxford se află în cadrul colegiilor sau aparţin de acestea. Clădirile colegiilor sunt principalele puncte de atracţie ale oraşului Oxford, remarcându-se prin stilurile arhitecturale impresionante. Cele mai cunoscute sunt All Souls College, Merton College şi Divinity School.
Capela unuia dintre cele mai mari colegii, Christ Church Collge, este chiar catedrala oraşului. Instituţia a fost fondată în anul 1525 de către cardinalul Wolsey. În fiecare seară, clopotul din “Tom Tower” este tras de 100 de ori, în cinstea membrilor iniţiali ai colegiului. La Christ Church College au studiat 13 dintre prim-miniştrii Marii Britanii. De asemenea, printre personalităţile care au trecut prin băncile colegiului se numără John Locke, Robert Hooke, John Wesley, Robert Peel, William Gladstone, Richard Curtis etc.
The Bodleian Library, principala bibliotecă a universităţii, datează de la începutul secolului al XVII-lea şi deţine o colecţie uriaşă de peste 5 milioane de cărţi. În total, biblioteca pune la dispoziţia studenţilor peste 11 milioane de materiale în format fizic, inclusiv jurnale, ziare, reviste, hărţi etc, pe lângă cele 80.000 de resurse electronice. Cele mai vechi manuscrise sunt expuse în Divinity School, vechea aulă a universităţii. Datorită statutului său, The Bodleian Library primeşte câte un exemplar al fiecărei cărţi publicate în Marea Britanie.
Un alt punct de interest turistic în Oxford este Teatrul Sheldonian, construit în perioada 1664 -1669, după un proiect al celebrului arhitect Sir Christopher Wren. Edificiul este utilizat în prezent pentru ceremonii de absolvire, concerte, spectacole, întâlniri şi evenimente culturale.
Înfiinţată în 1621, Grădina Botanică a Universităţii este cea mai veche instituţie de acest fel din Marea Britanie. Se întinde pe o suprafaţă de 1,8 hectare şi cuprinde peste 8000 de specii de plante.
La Oxford se află şi cel mai vechi muzeu public al Marii Britanii, fondat în anul 1683. Muzeul Ashmolean expune artefacte greceşti, egiptene şi romane, picturi, manuscrise vechi, statui, desene etc.
Amatorii de panorame pot admira oraşul din Turnul Carfax, Teatrul Sheldonian, turnul bisericii Fecioara Maria sau cel al bisericii Sf. Mihail.
La Oxford s-au filmat mai multe scene din seria de filme “Harry Potter”, precum şi pelicula “Alice în Ţara Minunilor”, iar pentru fanii acestora există chiar şi tururi ghidate prin care turiştii pot vizita locurile respective.