Home Călătorii Obiective turistice din lume Orasul Salonic: Obiective turistice Grecia – Salonic

Orasul Salonic: Obiective turistice Grecia – Salonic

0

Salonic, cunoscut si sub numele de Thessaloniki, Salonika au Salonica, este cel de-al doilea oras ca marime din Grecia, fiind in acelasi timp si capitala districtului Macedonia. Imbina un caracter cosmopolitan cu o istorie deosebita, ceea ce ii da o frumusete aparte, fascinanta. A fost construit in anul 316. i.Hr. de catre Cassander (Kassandros in greaca), care i-a dat denumirea dupa numele sotiei sale, sora a lui Alexandru cel Mare. Chiar numele femeii are o poveste speciala, fiind botezata asa dupa ce tatal ei a aflat ca are o fata dupa ce a infrant Tesalia, regiunea Greciei care astazi isi are capitala in orasul Larissa.

Orasul Salonic1

Salonic este locul in care Apostolul Paul, intr-una din calatoriile sale misionare, a adus mesajul crestinismului, pe care l-a predicat in sinagoga evreilor. Desi a construit o biserica, evreii s-au opus lui si a fost nevoit sa plece in Berroia. Tot aici, Demetrius, un ofiter roman care a devenit martir in anul 303 d.Hr., si-a gasit sfarsitul si a devenit protectorul orasului. Orasul a fost parte a Imperiului Roman si apoi a Imperiului Bizantin, ultimul lasandu-si o mare amprenta asupra cladirilor, care au fost incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 1988.

Cand Cruciada a Patra a cucerit Constantinopolul (1204), orasul grecesc a fost transformat in capitala Regatului Cruciat al Salonicului pana in anul 1224. In 1264, Imperiul Bizantin l-a redobandit de la despotatul bizantin epirusian, insa a fost nevoit sa il vanda Venetiei cand Imperiul Otoman ameninta cu luarea sub controlul sau. Orasul a trecut printr-o serie lunga de cuceritori, fiecare lasandu-si amprenta intr-un fel sau altul, pana cand, in 1912, a devenit o parte a statului modern al Greciei.

Lefkos Pyrgos

Salonic este practic un muzeu bizantin in aer liber. Turistii au posibilitatea de a se afla, in acelasi timp, in istorie, dar si in vremurile moderne. Partea contemporana si cea istorica se impletesc foarte bine, creand o atmosfera de vis. Simbolul orasului este Turnul Alb sau Lefkos Pyrgos, un turn venetian care dateaza din secolul al XV-lea, fiind construit de venetieni in locul unui turn bizantin, care facea legatura intre zidul cetatii Salonic dinspre mare si cel estic (acesta poate fi vazut si astazi).

Scopul initial al turnului era de a fi parte a zidurilor de aparare, iar mai tarziu a fost folosit pe post de inchisoare pentru cei condamnati la moarte. In secolul XX a fost folosit pentru aparare aeriana, apoi ca statie meteorologica si in final, ceea ce se poate vedea si astazi, locul care adaposteste Muzeul Bizantin, unde se gasesc numeroase obiecte ca monede, icoane sau ceramica bizantina. Turnul a fost restaurat in 1985 si de atunci nu mai este alb, ci gri, iar turistii se pot duce la cafeneaua de la ultimul etaj, avand posibilitatea de a admira imprejurimile.

Arcul lui Galerius

Alte doua simboluri ale orasului Salonic sunt Arcul lui Galerius si Rotunda. Arcul lui Galerius sau Kamara a fost ridicat in timpul ocupatiei otomane, intre anii 298 si 299, ca simbol al triumfului imparatului Galerius impotriva persilor. In prezent se mai pot vedea trei piloni din cei opt care formau un arc triplu, dar si o parte a unei constructii de caramida situata deasupra. Rotunda este cea mai veche biserica crestina din oras si se pare ca a fost construita initial ca mormant al lui Galerius. A avut si ea o istorie destul de zbuciumata – dupa ce Galerius a murit si a fost ingropat in alta parte, a ramas neocupata pana in secolul al IV-lea, moment in care a devenit biserica crestina. In anul 1590 a devenit moschee, an in care a fost atasat un minaret, iar in 1912 a redevenit biserica crestina. Din pacate, a fost foarte afectata de cutremurul din 1978, cand s-au distrus mozaicuri foarte importante, dar a beneficiat de restaurari din partea statului grec.

Forumul Roman

Forumul Roman se afla chiar in centrul orasului Salonic si era, in secolele II-III d. Hr., centrul politic, economic si intelectual al orasului. Aici se intalneau locuitorii orasului pentru a discuta diverse subiecte ca evenimentele de atunci, iar ruinele ce se pot vedea astazi se incadreaza perfect in infrastructura orasului. In forum se pot vedea astazi Piata, Teatrul, Cryptoportocusul, Baia Publica si Monetaria. Piata nu a fost descoperita in totalitate, mare parte din ea aflandu-se chiar sub blocurile de langa. Cryptoporticus era o constructie pe doua niveluri, o galerie destinata sustinerii sectorului de sud al Pietei.

Teatrul Salonic

Teatrul este situat in partea de est, iar specialistii au stabilit ca a fost modificat de cel putin trei ori pana la forma sa finala, ultima data in secolul al III-lea, cand locurile au fost extinse de la 400 la 2500. Forumul a scos la iveala mai multe obiecte importante din punct de vede istoric si nu numai, cum ar fi pardoseli de mozaic, monede de argint, sculpturi din marmura sau o fresca paleocrestina, in care doi barbati se roaga, au o cruce intre ei si deasupra lor sta Iisus.

In ceea ce priveste orasul Salonic modern, aici este locul in care anual au loc trei festivaluri foarte importante. Festivalul International de Film Thessaloniki este unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din sudul Europei, gazduind numerosi actori si regizori, cum ar fi Francis Ford Coppola sau Faye Dunaway, incepand cu anul 1960, cand a fost inaugurat. Targul International de Comert din luna septembrie este cel mai important din tara, deoarece la el se stabilesc diverse conexiuni economice.

A avut loc prima data in anul 1926 si este un eveniment foarte asteptat, pentru ca prim-ministrul Greciei vine si relateaza proiectele pe care vrea sa le desfasoare in anul ce urmeaza. Targul International de Carte este si el important, aducand in prim-plan toate valorile scriitoricesti din Grecia, dar si din restul lumii.

Ce e de vazut si de facut, pe scurt, in Salonic

Muzeul Arheologic

-aflati istoria orasului, dar si parti din istoria Greciei, vizitand Muzeul Arheologic, Muzeul de Arta Contemporana, Muzeul de Fotografie, Muzeul Folk si Etnografic sau Muzeul de Cinema;

Biserica Agia Sofia

-vizitati cele mai importante biserici de aici: Biserica Agia Sofia, Biserica Agia Demetrios, Biserica Panagia Achiropiitos, Biserica Sfanta Ecaterina;

-descoperiti o alta istorie a orasului plimbandu-va pe strada Ano Poli, aflata in partea veche a orasului, unde se gasesc multe exemple ale arhitecturii macedonene si otomane, precum si zidurile bizantine si castelul Heptapyrgion;

Piata Modiano

-duceti-va in Piata Modiano, aflata intr-o cladire rectangulara, care are o fatada si un acoperis de sticla si unde veti gasi sumedenii de mirodenii;

-faceti cumparaturile pe strazile Mitropoleos, Tsimiki si Ermou sau prin centrele moderne;

-plimbati-va si relaxati-va pe bulevardul Nikis, unde va puteti aseza la un bar sau la o cafenea chiar pe marginea apei sau duceti-va la Nea Paralia, o zona recent deschisa pe malul marii, plina de posibilitati de petrecere a timpului liber (parcuri tematice, locuri de joaca, terenuri de baschet sau tenis etc.);

Halkidiki

-inotati si faceti plaja pe plajele de langa oras sau chiar in Halkidiki;

-distrati-va toata noaptea in zona Mylos, o moara de vant foarte veche transformata intr-un complex de restaurante si cluburi;

-experimentati mancarurile locale, cum ar fi mydopilafo, tzierosarmades, trigona dulce sau bougatsa cremoasa.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version