Home Animale Pademelonul cu picioare roșii (Thylogale stigmatica) din pădurile tropicale din Noua Guinee

Pademelonul cu picioare roșii (Thylogale stigmatica) din pădurile tropicale din Noua Guinee

0
Pademelonul cu picioare roșii (Thylogale stigmatica) din pădurile tropicale din Noua Guinee

Pademelonul cu picioare rosii este o specie de cangur care populeaza padurile tropicale umede si uscate din nordul si coasta de est a Australiei. Poate ajunge la altitudini mari de pana la 1200 m. De asemenea acest animal apare si in Noua Guinee, indeosebi la marginea ori interiorul padurilor tropicale sau pe campiile si in tufarisurile savanelor fara mlastini din regiunile sudice.

Mamiferul marsupial pademelonul cu picioare rosii are capul mic si subtire, iar corpul robust. Un mascul adult poate avea lungimea corpului de 38-58 cm si greutatea de 2,5-7 kg. Femela este intotdeauna mai mica decat masculul, are lungimea corpului de cel mult 52 cm si cantareste mai putin decat acesta, cel mult 2,5-4,2 kg. Are corpul acoperit cu blana de culoare gri-maroniu pe partea dorsala si gri-deschis pe partea ventrala.

Partile laterale sunt predominant roscate, soldurile prezinta cateva dungi albe sau galbene, iar coada este lunga de 30-47 cm si de culoare inchisa, la fel ca si spatele. Membrele anterioare sunt mici si subtiri, iar cele posterioare sunt mult mai mari si musculoase, au cate patru degete fiecare, din care al doilea si al treilea sunt unite, iar al patrulea este mai lung decat toate celelalte. Are mirosul extrem de dezvoltat, cu ajutorul sau are obiceiul de a detecta apa in perioadele secetoase.

Aceste animale duc un stil de viata solitar, doar in perioada de imperechere pot fi vazute in pereche. Hrana lor consta din frunze fragede, ierburi proaspete, muguri, lastari suculenti si seminte.

Thylogale stigmatica

Perioada de reproducere este in lunile de primavara, dar poate fi si in alte sezoane ale anului. Femela este cea care alege masculul, daca vrea sa-l respinga emite sunete stridente, dure si clare. Masculii sunt agresivi in aceasta perioada, se lupta intre ei pentru impresionarea femelelor si castigarea dreptului la imperechere.

Dupa imperechere femela are o perioada de gestatie de o luna, apoi face un singur pui care este alaptat si purtat de ea in marsupiu. Puiul este alaptat timp de 1,5-3 luni, apoi este intarcat si trecut pe hrana solida. La varsta de 4-6 luni incepe sa iasa din sacul marsupial si sa-si caute alaturi de mama hrana preferata formata din frunze si seminte.

Masculii ajung la maturitatea sexuala la varsta de 451-522 zile, iar femelele mai rapid la 300-412 zile. Speranta de viata la pademelonul cu picioare rosii in salbaticie este de aproximativ 7-9 ani. Cei mai mari dusmani ai sai sunt pasarile de prada mari si mamiferele carnivore.

Pademelonul cu picioare rosii are denumirea stiintifica de Thylogale stigmatica, face parte din ordinul Diprotodontia, familia Macropodidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus. Numarul de exemplare a scazut din cauza vanatorii (pentru carne si blana) si distrugerii habitatului natural insa nu atat de mult incat specia sa fie considerata pe cale de disparitie.

Video – Pademelonul cu picioare rosii (Thylogale stigmatica) din Noua Guinee: 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version