Exista 150 de specii de paduchi de carti care fac parte din ordinul Psocoptera, familia Liposcelidae si care traiesc in toata lumea, din care 10 au fost identificate numai in Australia.
Paduchii de carti sunt insecte care traiesc pe resturi de frunze uscate, in cladiri, cuiburi de pasari si sub scoarta arborilor. Numele lor vine de la afinitatea speciala pentru cartile umede care au paginile contaminate cu mucegai.
Au capul mare, corpul plat si moale, in nuante de culori cenusii, iar picioarele sunt cu femurul foarte dezvoltat. Ochii sunt mari, fata bombata, abdomenul alcatuit din mai multe segmente si antene filamentoase lungi. Dintre cele 150 de specii majoritatea nu au aripi si masoara in lungime cca. 0,5-1,5 mm.
Unele specii sunt mari consumatoare de hartie, dar si de faina si cereale. Alimentele infestate nu mai sunt bune de mancat deoarece pot determina reactii alergice in special la unele persoane mai sensibile.
Sunt o mare amenintare chiar si pentru animalele de companie, caini si pisici. In perioada de reproducere femela isi depune ouale in crapaturi, in cuiburi de pasari, sub scoarta sau in frunze, iar metamorfoza este completa, nimfa are mai multe faze de dezvoltare si se aseamana cu insectele adulte in miniatura.
Ouale sunt mici, ovale, netede, lucioase, albe si translucide, iar datorita faptului ca sunt lipicioase, deseori sunt acoperite cu praf si fragmente de gunoi si stau prinse de suprafata obiectelor. Timpul necesar pana la eclozarea oualor depinde de temperatura, care trebuie sa fie intre 18-35ºC.
Una dintre cele mai periculoase specii este Liposcelis Terricolis – traieste in special printre produsele uscate inmagazinate si frunzele moarte. Desi par inofensivi, acesti paduchi de carti pot disemina anumite organisme care duc la deteriorarea calitatii marfurilor si pot crea mari probleme in comert, duc la respingerea lor in export. Ei prezinta o atractie speciala pentru materiile cu mucegai, produsele alimentare si alte reziduri create de umiditate si aer inchis.