Ordinul Amblypygi cuprinde 130 de specii de paianjeni-bici sau asa numitii scorpioni fara coada. Aceste artropode sunt grupate in 3 familii din care fac parte si frinidele sau painjenii din familia Phrynidae.
Paianjenii-bici se remarca prin faptul ca nu inteapa si nu musca.
Au un stil de viata nocturn si traiesc in locuri ascunse, in pesteri, pe sub busteni, in crapaturile scoartei de copac, pe sub frunze si pietre, in general in medii umede. Se remarca prin pedipalpii mari, inzestrati cu tepi, in varf prevazuti cu chelicere segmentate adaptate pentru apucarea prazii. Unele specii au ventuze la picioare astfel merg foarte usor pe suprafetele plane. Respiratia la aceste arahnide se realizeaza prin doua perechi de plamani situati in segmentul opistomal doi si trei.
Frinidele alcatuiesc o varietate de 52 de specii de paianjeni-bici si traiesc mai ales in regiunile tropicale si subtropicale. Au corpul de lungime varibila, cuprinsa intre 0,5-6 cm. Nu sunt artropode periculoase, nu musca, nu prezinta glande sericigene sau veninoase, daca sunt deranjate fug rapid pentru a se ascunde de observator. In perioada de reproducere femela isi tine ouale o perioada lunga de timp (de cateva luni) sub abdomen intr-un saculet, pana ce acestea eclozeaza.
In Caraibe si America de Nord apare specia Phrynus marginemaculatus care se remarca printr-o pozitie de repaus tipica, tine picioarele anterioare idoite. Are corpul lung de 1,8 cm, iar picioarele anterioare mai lungi decat celelalte perechi de picioare, au lungimea de pana la 10 cm.
Prima pereche de picioare este folosita in scop senzorial pentru detectarea prazii atunci cand vaneaza in timpul noptii, iar celelalte perechi de picioare sunt folosite la mersul pe jos asemanator unui crab. Cefalotoracele este lat ai are 8 ochi, prima pereche se afla in fata iar celelalte 3 perechi sunt pe laterale. Acest paianjen nu are colti, are un 2 pedipalpi puternici si mari si o pereche de chelicere segmentate ce se aseamana cu doi clesti care folosesc la mestecat prada.
In perioada de reproducere au loc lupte intre masculi. Acestia inspira aer, isi umfla corpul si isi deschid pedipalpii spre a se impinge si lovi. Cel care pierde lupta se retrage, iar cel care castiga se imperecheaza cu femela. Masculul depune un spermatofor pe sol si impinge femela cu ajutorul pedipalpilor spre el.
In cele din urma fecundarea interna are loc. La cateva saptamani de la imperechere femela depune 12-20 oua intr-un saculet special din zona abdominala. Ouale sunt incubate timp de 3 luni apoi eclozeaza si apar puii. Acestia sunt ocrotiti de parinti, la aceste arahnide apare un comportament social de ingrijire a puilor. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala la varsta de 2-3 ani.
Video – Vezi cum arata si cum se deplaseza ca un crab paianjenul Phrynus marginemaculatus: