Home Animale Păianjeni-crabi cu șase ochi: detalii despre păianjenul pustnic maro

Păianjeni-crabi cu șase ochi: detalii despre păianjenul pustnic maro

0

Păianjenul pustnic maro (Loxosceles reclusa) este o specie de păianjen veninos din America de Nord, cunoscut pentru mușcătura sa periculoasă și preferința pentru locuri izolate, ferite de privirile oamenilor.

Exista aproximativ 100 de specii de paianjeni-crabi cu sase ochi care traiesc in regiunile calde din Africa, Europa si America, stand ascunsi pe sub pietre, in crapaturile stancilor si scoarta copacilor. Sunt cunoscuti si sub numele de paianjeni cafenii tocmai datorita culorii lor si se disting de alte specii de paianjeni ce apartin altor familii prin faptul ca prezinta 6 ochi, dispusi in 3 perechi, iar corpul si picioarele sunt acoperite cu perisori mici si fini.

Cum arată și cum identificăm păianjenul pustnic maro

Majoritatea speciilor au un semn pe carapace, iar lungimea medie a corpului ajunge la 0,6-1,8 cm. Mai tot timpul aceste arahnide tes panze lipicioase pe care le lucreaza in continuare pe masura ce ei cresc. Pe spatele panzei se afla niste saculeti in care femela depune un numar de 40-300 de oua in perioada de reproducere. Aceste specii de paianjeni au o muscatura destul de periculoasa, uneori veninoasa, care duce la diferite leziuni greu de vindecat.

Paianjenul pustnic maro (Loxosceles reclusa) este unul dintre cei mai periculosi paianjeni veninosi din America de Nord. El se poate intalni in special in regiuni precum Texas, Nebraska, Illinois, Georgia, Indiana, Iowa. Pentru a trai dupa bunul sau plac isi construieste o plasa lipicioasa intr-un loc uscat si izolat.

Habitatul și comportamentul păianjenilor-crabi cu șase ochi

In mediul sau natural se ascunde dupa scoarta copacilor, iar in mediu de casa se retrage in colturile camerelor, sau ale garajului, dupa dulapuri, paturi, haine, tablouri etc. Niciodata nu-si construieste panza in locuri deschise, prefera sa stea ascuns pentru a nu fi observat cu usurinta. Doar cand temperatura este mai redusa este posibil sa iasa la vedere si sa se apropie de sursele de caldura.

Are corpul de culoare maronie-deschisa, uneori crem sau gri si masoara aproximativ 0,6-2 cm. In cazuri exceptionale unii au si lungimi mai mari, astfel cel mai mare exemplar gasit pana in prezent avea masura 7 cm. Pe partea ventrala prezinta un desen in forma de vioara – semn care il face sa fie usor de recunoscut. De asemenea faptul ca are 6 ochi dispusi in 3 perechi este un alt semn bun de recunoastere. Picioarele sale sunt foarte lungi, acoperite de par fin si scurt, dar fara tepi rigizi.

Hrana sa consta din insecte, pe care le prinde mai ales pe timpul noptii. Masculul pentru a vana se indeparteaza destul de mult de panza tesuta, insa femela sta in apropierea ei. Aceasta specie de paianjen apare foarte frecvent in casele oamenilor, deoarece pe timp de noapte luminile din interiorul locuintelor atrag mai multe insecte – care constituie hrana lor preferata.

Păianjeni-crabi cu șase ochi

Veninul păianjenului pustnic maro și efectele asupra sănătății

Nu este considerat un paianjen agresiv, deoarece nu ataca oamenii. Chiar daca musca, la majoritatea persoanelor locul respectiv se vindeca fara probleme. De asemenea trebuie specificat ca are coltii foarte scurti, fapt ce face ca practic acestia sa nu poata patrunde prin imbracaminte, chiar daca se urca pe om fara a fi observat.

In cazurile cand musca direct pielea omului poate provoca inrosirea zonei, mancarime si usoara durere, dar vindecarea se realizeaza destul de repede. Muscatura nu este dureroasa la inceput, iar efectele ei se pot observa abia dupa 2-6 ore, fapt ce face ca de multe ori paianjenul sa fi plecat demult din zona.

Totusi o astfel de muscatura mica la unele persoane poate da neplaceri mari – loxoscelism. Otrava pe care paianjenul o lasa in tesutul pielii poate intra in fuxul sanguin si apoi transportata la organele interne. In acest caz apor simptome precum: febra, varsaturi, greata, dureri musculare, eruptii cutanate – care in cazuri mai grave duc la hemoliza, coagulare intravasculara si leziuni ale organelor interne, fapt ce poate provoca decesul persoanei in cauza.

Măsuri de prevenire și gestionare a mușcăturilor

Aceste cazuri extreme nu s-au semnalat inca dar posibilitatea exista. Rana provocata de muscatura paianjenului poate dura luni de zile pana la vindecarea ei completa, uneori lasa cicatrice care se pot elimina doar prin interventie chirurgicala. Un singur punct mic provocat de muscatura paianjenului daca nu este tratat la timp poate creste la 2-2,5 cm in largime, chiar si mai mult. De aceea aceste mici leziuni care apar la inceput trebuie tratate imediat de fiecare persoana in parte, prin masuri simple de prim ajutor cunoscute de toata lumea.

Pentru a evita aceste neplaceri, lucrurile care nu au fost folosite de mult timp si sunt pe jos trebuie mai intai scuturate si de asemenea utilizarea insecticidelor si a unor produse asemanatoare este de mare ajutor.

Paianjenul pustnic maro face parte din ordinul Araneae si familia Sicariidae. Nu este o specie pe cale de disparitie.

Rolul ecologic al păianjenilor-crabi cu șase ochi și al păianjenului pustnic maro

Deși sunt adesea percepuți ca periculoși, păianjenii-crabi cu șase ochi și păianjenul pustnic maro joacă un rol crucial în ecosistem. Acești prădători sunt esențiali pentru controlul populațiilor de insecte, contribuind la echilibrul natural. În habitatul lor, păianjenii-crabi se hrănesc cu insecte mici și alte arahnide, ajutând la reducerea dăunătorilor.

Păianjenul pustnic maro, la rândul său, ajută la controlul insectelor din spațiile interioare, eliminând furnicile, gândacii și alte vietăți invazive. Astfel, acești păianjeni contribuie indirect la menținerea unui mediu sănătos, chiar și în zonele locuite de oameni.

Video – Paianjenul pustnic maro (Loxosceles reclusa):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version