Pana in prezent au fost descoperite 180 de specii de paianjeni-scuipatori. Acestia fac parte din familia Scytodidae si au acest nume oarecum sugestiv pentru ca se refera la tehnica lor de prindere a prazii. Incercati sa va imaginati un paianjen mic (cu lungimea de 0,4-1,2 cm) ce are 6 ochi sau chiar 8 (la unele specii) si care observa cu atentie prada, are o miscare brusca a chelicerelor iar in acelasi timp improsca 2 jeturi in zig-zag de substanta lipicioasa care blocheaza insecta ca si cum ar lipio cu un adeziv. Acesta secretie este atat de puternica (se solidifica la contactul cu aerul) incat reuseste sa fixeze prada si sa nu-i permita sa se elibereze.
Un astfel de paianjen-scuipator este Scytodes Thoracica. Este o specie din America de Nord, Australia, Africa de Nord, Asia, dar apare si in Europa. Are capacitatea de a-si improsca victima cu substanta cleioasa de la distanta de 1 cm. Masculul este mai mare decat femela, are lungimea corpului de 0,3-0,6 cm. Prezinta 6 ochi, glande veninoase si glande sericinegene (pozitionate in opistosoma).
Prosoma anterioara este mai bombata decat cea posterioara si ambele sunt aproape rotunde. Corpul are un colorit de fond in nuante portocalii sau maronii-deschise cu numeroase pete negre de forme diferite. Picioarele sunt subtiri si foarte lungi, au un colorit asemanator corpului, portocaliu-maroniu cu dungi negre.
Majoritatea speciilor de paianjeni-scuipatori traiesc in cladiri si la nivelul solului, pe sub pietre si stratul de vegetatie uscata. La fel si paianjenul Scytodes Thoracica se misca la nivelul solului, insa nu are obiceiul sa-si tese panza si nici sa isi sape adaposturi (mici tuneluri cum fac alti paianjeni). De multe ori apare si in cladiri, locuinte umane. Este o specie nocturna, vaneaza insectele noaptea.
Isi depisteaza prada, se apropie de ea la 1 cm masurand distanta cu prima pereche de picioare lungi din fata. Apoi scuipa spre ea fire de matase cu substanta lipicioasa si veninoasa care se solidifica in contact cu aerul si astfel fixeaza victima si o paralizeaza. Cu cat prada este mai mare cu atat improsca mai mult.
Reproducerea are loc in lunile calduroase. Femela depune 20-30 de oua si le fixeaza de corpul ei cu fire de matase, pe partea ventrala a acestuia. Datorita acestui lucru femela are o miscare greoaie, cand este in pericol se refugiaza in locuri ascunse sau foarte inalte pe plafoanele si peretii cladirilor.
Video – Paianjeni-scuipatori (Scytodes Thoracica):