Home Călătorii Obiective turistice din lume Parcul National Fiordland: Obiective turistice Noua Zeelanda – Insula de Sud

Parcul National Fiordland: Obiective turistice Noua Zeelanda – Insula de Sud

0
Parcul National Fiordland

Situat pe Insula de Sud a Noii Zeelande, Parcul National Fiordland a fost infiintat in 1952 si este cel mai mare din Noua Zeelanda si unul dintre cele mai mari parcuri nationale din lume. Impreuna cu Parcul Mount-Cook, Westland si Mount-Aspiring formeaza un areal – Te Wahipounamu Word Heritage Area – declarat, din 1990, patrimoniu mondial UNESCO.

Parcul National Fiordland1

Marginit de munti, care formeaza o adevarata bariera naturala in partea de sud-vest, de Marea Tasmaniei, la nord-vest si sud, si de o regiune cu numeroase lacuri, la est, Parcul National Fiordland are o suprafata de 12.519 kmp si cuprinde o mare parte din Fiorland (Tara Fiordurilor), zona aproape salbatica, la recensamantul din 2001, fiind inregistrati aici doar 48 de locuitori. Cele mai apropiate asezari sunt Manapouri si Te Anau, acesta din urma avand aproximativ 2000 de locuitori, iar orasul cel mai apropiat este Oueenstown, situat la 450 km, distanta care se poate parcurge cam in cinci ore cu masina, accesul pe calea aerului sau pe mare fiind aproape imposibil.

Fiorland-ul a fost acoperit de ghetari pana la sfarsitul ultimei perioade glaciare (15 000 de ani in urma). Acesti ghetari au sapat in muntii din zona o multime de vai adanci si stramte, acoperite astazi, in mare parte, de Marea Tasmaniei si de o multime de lacuri, in est. Cel mai mare si mai adanc lac din parcul national este Te Anau (ocupa aproximativ 60 km de la nord la sud si are mai mult de 400 m adancime). Nenumaratele fiorduri, cu tarmurile abrupte, formate prin patrunderea apelor marine in vaile glaciare, dupa topirea ghetarilor, inainteaza, in interiorul parcului national, pe o distanta mai mare de 30 de km. Fiordurile, create cu mii de ani in urma, sunt importante puncte de atractie pentru turisti. Cel mai vizitat este Mildford Sound. De aici, prin orasul Quintin, se ajunge la o alta atractie turistica extraordinara, cascada Sutherland, cu o inaltime de 580 de metri si cu trei caderi de apa, la care se poate ajunge dupa un urcus de circa 5 km, pana la baza cascadei.

Mildford Sound

Muntii, cu altitudini de peste 2700 m, acoperiti cu paduri impresionante, mai ales de fag, in zona temperata, sunt continuu acoperiti de nori, ploua foarte mult, dar nu este niciodata foarte frig. Vremea este insa imprevizibila, poate sa ninga in orice moment al anului. Acesti munti fac parte din Centura de Foc a Pacificului si au luat nastere cu 25-30 de milioane de ani in urma. Peisajul extraordinar al locurilor a servit ca decor in filmul “Stapanul inelelor”, adaptarea cinematografica a romanului omonim al lui Peter Jackson.

In Parcul National Fiordland, in vastele spatii salbatice, traiesc pinguini, foci, pasari acvatice. Pe la 1920, regiunea a fost invadata de cerbi adusi din Europa. La vremea respectiva, guvernul a oferit bani vanatorilor pentru fiecare cerb doborat, folosindu-se chiar elicoptere in acest scop. Rezultatul a fost ca numarul cerbilor a scazut drastic, ajungandu-se de la suprapopularea teritoriului la extrema cealalta, fiind nevoie de alte masuri care sa reechilibreze habitatul. Astazi, elicopterele respective sunt folosite pentru turistii care vor sa admire Parcul National de la inaltime. O curiozitate este si kakapo, singura specie de papagali care nu poate zbura. De asemenea, este protejata prin lege, fiind pe cale de disparitie, pasarea kiwi, simbolul national al Noii Zeelande.

Westland, apartinand aceluiasi areal, Te Wahipounamu Word Heritage Area, este vestit datorita ghetarului Franz Iosef, o bucata uriasa de gheata, de aproximativ 13 km., care coboara din Alpii de Sud pana in padurea tropicala temperata si care continua sa creasca. In anul 2005 s-a constatat o crestere de 3m pe zi. Acest ghetara fost descoperit de geologul german, Iulius von Haast, si are o varsta de circa 7000 de ani.

Mount Aspiring, numit de maori Tititea, este al doilea munte ca inaltime dupa Mount Cook, avand 3033m, si impresioneaza prin versantele abrupte si varfurile acoperite de zapada.

La fel de spectaculoase sunt si Parcul National Tongario, un dar pentru regina Victoria, din partea capeteniei populatiei Maori, Tuwharetoa, dar facut in 1887. Maorii, veniti din Polinezia, s-au stabilit aici, in secolul al IX-lea, convinsi fiind ca muntii uriasi adapostesc zeitati pe care le venerau. In centrul acestui parc national se afla trei vulcani activi care au erupt ultima data in 1995-1996.

Parcul National Mount Cook, din acelasi areal, atrage ca un magnet alpinistii, datorita varfului Cook, cel mai inalt din Noua Zeelanda, 3754m. Ghetarul Tasman, Ghetarul Hooker sunt destinatii turistice la fel de cautate.

Pentru cei care vor sa merga spre aceste locuri fascinante, perioada cea mai potrivita este intre decembrie si februarie, cand in Noua Zeelanda este vara, cu temperaturi placute, in jur de 20 de grade Celsius. In aceasta perioada pot fi descoperite, in toata splendoarea lor, toate contrastele pe care le ofera insulele Noii Zeelande, o tara cu o populatie de 4 milioane de locuitori (avand una dintre cele mai mici densitati din lume), un spatiu mirific in care sunt concentrate forme de relief dintre cele mai diverse, lanturi muntoase, vulcani activi, coaste line, fiorduri, paduri tropicale luxuriante,cascade care se varsa in ocean etc., toate indemnand la aventura si la visare, in acest teritoriu care s-a separat de celelalte continente in urma cu 100 milioane de ani, pastrand specii si forme geologice de negasit in alte parti ale lumii.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version