Parcul Naţional Piatra Craiului este un obiectiv turistic al României. Întrucât aici locuiesc exemplare protejate de lege, parcul este unul foarte special şi se numără printre puţinele astfel de locuri de la noi din ţară.
În anul 1938, aici, s-a înfiinţat Rezervaţia Naturală Piatra Craiului, care se întinde pe o suprafaţă de aproape 450 de hectare. Patruzeci şi doi de ani mai târziu, Piatra Craiului este numită parc naţional, iar începând cu sfârşitul secolului trecut s-a trecut la conservarea speciilor care sunt protejate aici.
Parcul Naţional Piatra Craiului se află în Carpaţii Meridionali. În partea de nord, se află Depresiunea Bârsei. La est, se poate admira şi culoarul care face legătura între Bran şi Rucăr. În vest, tronează Munţii Făgăraş, iar în sud, Masivul Leaota. Munţii Piatra Craiului se află la o altitudine mai mare de 2000 de metri. Cu o suprafaţă uriaşă, de aproape 15.000 de hectare, parcul este poziţionat atât în judeţul Braşov, cât şi în judeţul Argeş.
Zona de conservare din interiorul Parcului Naţional Piatra Craiului cuprinde patru zone carstice: Cheile Dâmboviţei, Cheile Brusturetului, Cheile Zărneștilor şi Cheile Dâmbovicioarei.
De asemenea, monumentul naturii reprezentat de Peştera Liliecilor este şi el un obiectiv turistic protejat. Ceea ce rămâne din parc (suprafeţele din Braşov şi Argeş) reprezintă zone neprotejate. Principalul motiv pentru care parcul este protejat este datorită frumuseţii peisajelor, dar şi datorită speciilor care îl populează.
În anul 1952, a fost înfiinţat primul amenajament silvic pentru zona aceasta. Deoarece se află într-o zonă montană, clima temperată din Masivul Piatra Craiului se află într-un punct de tranziţie cu influenţele climatice continentale vestice şi cele excesiv continentale. Totuşi, există şi câteva particularităţi specifice doar acestor locuri.
În ceea ce priveşte temperatura, aceasta nu trece de şase grade şi jumătate anual. Iarna, temperaturile scad vertiginos, ele situându-se sub valoarea de -7 grade în ceea mai mare parte. Precipitaţiile sunt şi ele importante din punct de vedere cantitativ. În general, ele se situează între 900 şi 1400 mm.
De asemenea, stratul de zăpadă se menţine pe durata a aproximativ şapte luni. Primele ninsori încep în octombrie sau chiar la mijlocul lunii septembrie. Zăpada este prezentă până primăvara târziu.
Cu toate acestea, aproximativ jumătate din numărul total de precipitaţii, în general sub formă de ploi, apar între mai şi august. Vorbim aici în funcţie şi de diferitele porţiuni ale Parcului Naţional Piatra Craiului, luând în calcul atât zonele din judeţul Braşov, cât şi pe cele din judeţul Argeş.
În ceea ce priveşte istoria parcului, se ştie faptul că primele excursii aici au avut loc la jumătate secolului al XIX-lea şi au fost efectuate de către localnici. În acea perioadă, istoricii menţionează două dintre traseele utilizate: cel între Plaiul Foii şi Moara Dracului şi cel dintre Prăpăstii şi Piscul Baciului.
Frumuseţea deosebită a locurilor atrăgea din ce în ce mai mulţi vizitatori, mulţi dintre ei membri ai Asociaţiei Carpatine din Transilvania. În anul 1881, a fost construită cabana de la Vlădușca, iar câteva luni mai târziu cea de la Plaiul Foii. În prezent, ambele au fost renovate. Tot acum, aici se găseşte şi un refugiu pentru turişti.
În ceea ce priveşte fauna şi flora din Parcul Naţional Piatra Craiului, trebuie să ştiţi că aici există cel mai impresionant număr de tipuri de fluturi de la noi din ţară: peste 200. De asemenea, numărul de peşti, de reptile şi de alte vertebrate este impresionant. Plantele sunt şi ele la loc de cinste aici, în total, mai bine de 1100 de specii diferite fiind crescute în Parcul Naţional Piatra Craiului.
Se estimează că aproximativ o treime din speciile de plante de munte de la noi din ţară se regăsesc în acest parc. Dintre acestea, mai mult de o sută sunt protejate de către lege şi se află pe cale de dispariţie. Tocmai din această cauză, se încearcă o conservare a lor, iar autorităţile române fac tot ceea ce le stă în putinţă să-şi îndeplinească obiectivele.
Printre plantele protejate, se numără garofiţa Pietrei Craiului, angelica, tisa, macul galben, bujorul de munte, ghinţura galbenă, iedera albă, tulichina sau floarea de colţ. Toate reptilele şi amfibienii de la noi din ţară intră sub protecţia legii, aşadar şi cele din Parcul Naţional Piatra Craiului beneficiază de aceeaşi măsură.
Alte locuri demne de vizitat aici sunt oraşul Zărneşti, comuna Bran, Moieciu, dar şi satele Măgura, Sirnea şi Moeciu. Toate acestea influenţează turismul din această regiune, întrucât vizitatorii vin atât pentru a admira minunăţiile parcului, cât şi pentru a vedea ceea ce se află în regiunea imediat apropiată acestuia.
Dacă doriţi să faceţi o vizită la Parcul Naţional Piatra Craiului, cel mai bine este să o efectuaţi vara, întrucât în anotimpurile reci se ajunge mai greu, iar temperaturile scăzute vă pot da multe bătăi de cap.
Parcul oferă numeroase trasee de drumeție și alpinism, de la căi ușoare, perfecte pentru începători și familii, până la rute dificile, care cer experiență și pregătire avansată. Vizitatorii pot, de asemenea, să participe la tururi ghidate și alte activități recreative în aer liber.
Parcul Național Piatra Craiului este un centru important pentru educație ecologică și sustenabilitate, oferind programe de conștientizare și educație pentru vizitatori de toate vârstele. Ecoturismul, promovat responsabil, joacă un rol crucial în economia locală și în conservarea peisajelor naturale.