Home Animale Petrelul lui Wilson (Oceanites oceanicus): pasărea migratoare care călătorește mii de kilometri

Petrelul lui Wilson (Oceanites oceanicus): pasărea migratoare care călătorește mii de kilometri

0

Petrelul lui Wilson (Oceanites oceanicus) este o pasăre migratoare de mici dimensiuni, comparabilă cu o rândunică, și una dintre cele mai numeroase specii de păsări marine din lume.

Habitatul și migrația petrelului lui Wilson

Această specie impresionantă își începe migrația anuală din Antarctica în lunile martie-aprilie, acoperind mii de kilometri pe mare, până la apele din nordul Atlanticului, lângă insulele britanice și coastele Irlandei. În timpul acestor călătorii de opt luni, petrelul lui Wilson se hrănește în zbor, prinde crustacee mici și peștișori, și rareori se odihnește pe apă.

Petrelul lui Wilson (Oceanites oceanicus) este o pasare migratoare de dimensiunea unei randunici, una dintre cele mai numeroase pasari de mare, numarul ei ajungand si la cateva milioane.

Primavara, in lunile martie-aprilie, paraseste locurile ei de cuibarit din Antarctica si in cursul unei migratii foarte mari, care dureaza opt luni, ajunge pana in apele din sud-vestul Irlandei si chiar pana in insulele britanice.

Cum se hrănește petrelul lui Wilson pe mare

In timpul acestei migratii, petrelul lui Wilson se lasa pe apa numai in mod cu totul exceptional, se hraneste in zbor cu mici crustacee, calamari si pestisori, pe care ii prinde atunci cand ,,bate” apa sau planeaza deasupra suprafetei. Unele merg mai departe pana in Marea Labrador si Marea Baffin in Arhipelagul Arctic Canadian si abia atunci au ocazia sa se odihneasca.

In iulie si august multe dintre aceste pasari pot fi observate in Oceanul Atlantic, intre Boston si Irlanda, sau Oceanul Indian. In cursul acestei lungi calatorii pe mare ele abia au ocazia sa vada uscatul, dar ajung la timp la locurile lor de cuibarit, prin noiembrie sau decembrie.

Petrelul lui Wilson
Petrelul lui Wilson

Au picioarele relativ lungi cu membrane interdigitale foarte dezvoltate si gheare aplatizate. Penajul este negru ca smoala, cu partea dorsala inferioara alba vizibila si cea superioara neagra-maronie. Pasarea adulta ajunge la lungimea de 17 cm si greutatea de 40 g. Cand se simte in pericol, atacata de pradatori, poate tipa si arunca inspre ei un ulei din stomac.

Reproducerea și îngrijirea puilor

Isi face cuibul in crapaturile stancilor sau intr-o vizuina sapata in pamant. Femela depune un singur ou alb cu pete rosii-maronii. In timpul clocitului, femela este inlocuita de mascul la fiecare doua zile.

Dupa o perioada de 39-48 de zile, eclozeaza unicul pui care ramane cel putin 50 de zile in cuib. Acesta la inceput este hranit cu un ulei special de culoare galbena regurgitat de adulti, iar mai tarziu primeste bucati mici de crustacee. Aceste pasari traiesc aproximativ 10 ani.

Petrelul lui Wilson face parte din ordinul Procellariiformes si familia Hydrobatidae.

Adaptările petrelului lui Wilson la viața pe mare

Petrelul lui Wilson este o pasăre marină extrem de bine adaptată pentru viața deasupra și pe ocean. Aripile sale lungi și subțiri îi permit să planeze ore întregi deasupra apei fără a consuma multă energie, iar penajul său impermeabil o protejează de apa sărată. Una dintre adaptările unice ale petrelului este capacitatea sa de a se hrăni în zbor, „bătând” apa cu picioarele sale lungi și capturând crustacee și mici pești de la suprafața oceanului.

O altă caracteristică interesantă este abilitatea sa de a produce un ulei stomacal special, pe care îl poate folosi atât pentru a hrăni puii, cât și pentru a se apăra de prădători. În situații de pericol, petrelul poate arunca acest ulei pe prădători, descurajând atacurile și oferindu-i o șansă de a scăpa. Aceste adaptări fac din petrelul lui Wilson una dintre cele mai rezistente specii de păsări marine, capabilă să supraviețuiască în condițiile aspre ale oceanelor.

Video – Petrelul lui Wilson (Oceanites oceanicus):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version