Home Animale Albastrosul călător (Diomedea exulans): cea mai mare pasăre marină din lume

Albastrosul călător (Diomedea exulans): cea mai mare pasăre marină din lume

0

Albatrosul călător (Diomedea exulans) este una dintre cele mai mari și mai impresionante păsări marine din lume, cu o deschidere a aripilor care poate ajunge până la 3,35 metri. Această specie este un adevărat maestru al zborului, capabilă să planeze pe distanțe uriașe fără efort, folosindu-se de curenții de aer de deasupra oceanelor.

Habitatul și distribuția geografică a albatrosului călător

Albatrosul călător trăiește în regiunile circumpolare din Antarctica, dar poate fi întâlnit și în alte zone ale emisferei sudice, inclusiv în nordul Oceanului Pacific și Atlantic. În largul mărilor și oceanelor, această pasăre își petrece majoritatea vieții, revenind pe uscat doar pentru a se reproduce.

Albastrosul calator (Diomedea exulans) este cea mai mare pasare marina, are deschiderea aripilor de 3,35 m. Datorita aripilor uriase, albatrosul este maestru in zbor planat. Se intalneste in arealul circumpolar in Antartica. Populeaza in numar mare oceanele emisferei sudice, nordul Oceanului Pacific, Marea Ohotsk, Marea Bering, ajung pana in nordul Oceanului Atlantic.

Caracteristicile fizice impresionante ale albatrosului călător

Penajul este alb, doar putin inchis pe aripi si varful cozii. Femela are o usoara nuanta maronie. Ciocul este alcatuit din placi carnoase, cu varful incovoiat si taisuri ascutite pentru a putea prinde si retine prada alunecoasa.

Narile sunt pozitionate pe fiecare latura a partii de sus a ciocului si nu sunt unite intre ele. Gatul, coada si picioarele sunt scurte. Fiecare picior are trei degete anterioare unite printr-o membrana palmara. Lungimea corpului este de cca. 1 m, greutatea de 8-11,5 kg.

Reproducerea și îngrijirea puilor la albatrosul călător

Albatrosii clocesc de obicei in colonii foarte mari. Isi amenajeaza cuiburile ca o movila mare, cu putin frunzis uscat si muschi, direct pe sol. Se reproduc o data la doi ani, deoarece cresterea puilor dureaza un an, iar in al doilea an naparlesc. Femela depune un singur ou, mare de cca. 8 cm, de culoare alba si greu de aproximativ jumatate de kilogram.

Albastrosul călător

Dupa ce puiul a iesit din ou, ambii parinti au grija de el cel putin noua luni. Puiul este maroniu, doar fata si partile inferioare ale aripilor sunt albe. In timp penajul lui se schimba, devine din ce in ce mai alb. Se hranesc in special cu peste, plancton, dar si alte animale marine. Traiesc aproximativ 60 de ani.

Aceste pasari urmeaza deseori corabiile care navigheaza, descriind cercuri de mai multe mile si intorcandu-se, iar in jurul corabiei, pentru a prinde ce se arunca peste bord. Zborul lor este continuu, planeaza usor folosindu-se de curentii ascendenti ai vantului deasupra valurilor pentru a capata forta ascensionala pe perioade lungi de timp, fara a depune prea mult efort.

Comportamentul alimentar și tehnicile de vânătoare ale albatrosului

Adesea calatoresc pe distante mari in largul oceanelor si sunt capabili sa treaca cu bine peste furtuni puternice. Pentru prinderea lor nu este nevoie decat de o undita puternica cu o momeala bine fixata. In momentul cand unul dintre albatrosi a muscat din momeala, ceilalti il inconjoara si scot tipete tari, stridente.

Carnea lor este tare si are gust de untura de peste, de aceea nu prea este agreata de marinari, decat in cazul unei lipse de alimente proaspete.

Albatrosul calator face parte din ordinul Procellariiformes si familia Diomedeidae.

Zborul de anduranță al albatrosului călător

Albatrosul călător este renumit pentru capacitatea sa incredibilă de a zbura pe distanțe mari fără a se opri. Cu aripi lungi și rigide, această pasăre poate planifica ore întregi, folosind curenții de aer pentru a reduce consumul de energie. Acest tip de zbor îi permite să călătorească mii de kilometri în căutarea hranei, fără a se întoarce pe uscat pentru perioade lungi de timp.

Zborul lor eficient este un exemplu perfect de adaptare la viața în mediul marin deschis, unde hrana poate fi rară și distanțele sunt imense. Aceste păsări pot trece prin furtuni puternice și condiții meteorologice dure, menținându-și zborul elegant și precis.

Video – Albastrosul calator (Diomedea exulans):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version