Corcodelul cu gluga (Podiceps gallardoi) este o pasare acvatica nemigratoare care populeaza regiunile cu lacuri singuratice din sudul Americii de Sud.
Această specie se remarcă prin creasta neagră-cafenie de pe cap și penajul alb-negru, care îi oferă un aspect distinctiv.
Caracteristicile fizice ale corcodelului cu glugă
Adultii au dimensiunile unei pasari de talie medie, cu lungimea de 32-34 cm si greutatea de 500-525 g. Penajul este predominat in alb si negru, doar pe cap prezinta o creasta neagra-cafenie prin care se diferentiaza foarte clar de celelalte specii.
De asemenea o particularitate a acestei pasari este ciocul ascutit si mic de culoare gri-inchisa. Penajul este asemanator la ambele sexe, ochii sunt mici, cu irisul de culoare rosie.
Habitatul și distribuția geografică
Aceste pasari prefera sa traiasca in grupuri mici pe lacurile izolate cu multe plante acvatice din zonele indepartate ale Patagoniei si sa ierneze in golfurile din zona coastei. Deseori pot fi intalnite in lacurile de la altitudini de 500-1200 m.
Corcodeii sunt inotatori si scufundatori excelenti, reusesc sa stea sub apa pana la 16 secunde, pentru a-si cauta hrana formata in principal din mici nevertebrate si melci, din namol. Ei isi captureaza prada de pe fundul apei, insa o inghit abia cand ajung la suprafata acesteia. Au obiceiul sa zboare doar pe timp de noapte, ziua daca fac acest lucru devin o prada destul de usoara pentru pasarile rapitoare.
Reproducerea și îngrijirea puilor
In perioada clocitului, femela si masculul au miscari specifice prin care isi fac curte unul altuia, vin fata in fata si obisnuiesc sa-si miste energic capetele in sus si in jos. Cuibul lor plutitor este realizat destul de neglijent din materiale aduse de pe fundul apei. Se aseamana cu o aluviune si este amplasat cat mai departe de tarm, in stufaris.
Femela depune in cuib de regula doar doua oua, care stau mai mult in umezeala si din care dupa eclozarea lor traieste doar un pui. Cand femela si masculul parasesc cuibul pentru a-si cauta hrana, isi acopera ouale cu plante acvatice, aduse de pe fundul apei. Principalii lor dusmani naturali sunt pescarusii Larus dominicanus care obisnuiesc sa prade ouale si puii acestora.
Inca din primele zile puii sunt ocrotiti si hraniti de parinti. Ei invata sa inoate destul de repede, dupa numai cateva zile intra deja in apa, la inceput fiind tinuti de parinti sub penajul lor de pe spate.
Corcodelul cu gluga face parte din ordinul Podicipediformes, familia Podicipedidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus. Ea este afectata in special de poluare si de perturbarea mediului de trai in perioada reproducerii. Unele exemplare sunt capturate accidental in plasele de pescuit ale pescarilor.
Ritualurile de împerechere și construirea cuibului
Corcodelul cu glugă este cunoscut pentru ritualurile sale elaborate de împerechere, care includ mișcări specifice și sunete distincte. În perioada de reproducere, masculul și femela își fac curte reciproc, executând mișcări sincronizate în apă, care implică scufundări și ridicări ale capului.
Aceste dansuri complexe au rolul de a consolida legătura dintre parteneri. Cuibul corcodelului este unul plutitor, construit neglijent din material vegetal adunat de pe fundul apei. De obicei, este amplasat departe de țărm, în stufăriș dens, pentru a fi protejat de prădători. Femela depune de regulă două ouă, care sunt clocite de ambii părinți timp de aproximativ 25-28 de zile.
Pentru a proteja ouăle în absența părinților, aceștia le acoperă cu plante acvatice, camuflându-le de posibilii prădători, precum pescărușii Larus dominicanus. După eclozare, doar unul dintre pui reușește de obicei să supraviețuiască, fiind hrănit și ocrotit cu atenție de ambii părinți.
Video – Corcodelul cu gluga (Podiceps gallardoi):