Home Animale Barbetul cu barbă (Lybius dubius) – pasărea viu colorată a pădurilor tropicale

Barbetul cu barbă (Lybius dubius) – pasărea viu colorată a pădurilor tropicale

0

Barbetul cu barbă (Lybius dubius) este o pasăre tropicală fascinantă, nemigratoare, cunoscută pentru penajul său viu colorat și ciocul conic puternic. Răspândită în regiunile împădurite ale Americii de Sud, Africii și Asiei, această specie preferă zonele tropicale unde abundența de insecte și fructe îi asigură hrana. Barbetul se distinge prin inelele colorate din jurul ochilor și perii țepoși de la baza ciocului, trăsături care i-au inspirat și numele.

Barbetul cu barba (Lybius dubius) este o pasare nemigratoare, cu penaj tipator, viu colorat, raspandita in America de Sud, Asia si Africa.

Aspectul distinctiv și adaptările fizice ale barbetului cu barbă

Pasarea adulta ajunge la lungimea de 25 cm si greutatea de 70-125 g.  Are penajul pe partile superioare de culoare neagra, iar pe partile inferioare de culoare rosie. Pe piept are o banda neagra, iar lateralele sunt albe. Coada este neagra, ciocul este mare si puternic, de culoare portocalie si forma conica.

Picioarele sunt destul de puternice, portocalii, cu gheare tari care o ajuta sa se tina de scoarta copacilor, iar coada cu pene speciale si intarite are rol in mentinerea pozitiei verticale. La baza ciocului multe exemplare prezinta peri distinctivi teposi, de la aceasta particularitate le vine si numele de barbeti cu barba. In jurul fiecarui ochi au cate un inel galben-portocaliu sau albicios. Femelele tinere au penajul mai sters fata de masculi.

Hrana și comportamentul de vânătoare

Aceste pasari arborescente prefera zonele cu paduri dese, poieni, plantatii de cafea sau gradini, unde gasesc o mare varietate de insecte, larve, furnici, gandacei. De multe ori consuma bobite de vasc, smochine salbatice si fructe de padure. Obisnuieste sa culeaga cu ciocul insectele de pe scoarta copacilor, precum si din scorburile din lemnul acestora.

Barbetii ajuta la imprastierea semintelor anumitor copaci si arbusti, acestea fiind inghitite si apoi imprastiate in alte zone. Isi fac cuiburile pe sol, in maluri sau termitiere, sapand tunele cu deschiderea de 2,5 cm si lungimea de minim 40 cm, captusind peretii cu aschii de lemn si fire de iarba uscate.

In perioada de imperechere, femela depune doua pana la cinci oua de culoare alba. Acestea sunt clocite o perioada de 12 zile de catre ambele pasari, schimbandu-se intre ele. Dupa eclozare, puii sunt hraniti de parinti cu diferite larve si insecte, apoi la aproximativ 18 zile acestia reusesc sa zboare.

Barbetul cu barba (Lybius dubius) face parte din ordinul Piciformesc si familia Capitonidae. Aceasta specie nu este pe cale de disparitie.

Ritualuri de împerechere și comunicare

Barbetul cu barbă folosește o combinație unică de culori și sunete pentru a atrage partenerii. În perioada de împerechere, masculii devin mai vocali, scoțând sunete distincte pentru a atrage femelele. Aceștia pot emite sunete de tip „clong-clong” sau „chir-chir”, iar aceste vocalize variază în funcție de specie și de zona geografică. Masculii își etalează penajul viu colorat pentru a impresiona femelele, iar perechile formate devin monogame în această perioadă, ambele păsări participând la construirea cuibului și la clocirea ouălor.

Video – Barbetul cu barba (Lybius dubius):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version