Home Animale Rața catifelată (Melanitta fusca): pasărea acvatică elegantă din regiunile temperate

Rața catifelată (Melanitta fusca): pasărea acvatică elegantă din regiunile temperate

0

Rața catifelată (Melanitta fusca) este o pasăre acvatică cunoscută pentru penajul său negru cu pete albe distinctive și adaptabilitatea remarcabilă la medii diverse.

Habitatul și distribuția geografică

Rata catifelata este o pasare de apa cunoscuta si sub numele de rata cu aripi albe datorita petelor albe ce contrasteaza puternic cu negrul penajului aripilor. Traieste in Eurasia si America de Nord, mai ales in regiunile impadurite, de tundra si apropierea lacurilor sau iazurilor, iar in perioada cand nu cloceste migreaza spre zonele de coasta la mare.

Isi cloceste ouale in cuiburi construite in iarba inalta prin tufisurile din apropierea apelor, a lacurilor din munti sau in padurile din interiorul continentului. De asemenea, toamna, rata catifelata migreaza in apele de coasta spre a-si petrece lunile de iarna.

Cand simte pricolul se inalta in zbor sau sare in apa incercand sa se ascunda in trestie sau stufaris. De obicei zboara destul de aproape de sol si de suprafata apei si scoate sunete ragusite care se aseamana cu un fel de Kraai-Kraai”.

Dieta și tehnicile de hrănire

Hrana sa consta din mici pestisori, insecte acvatice, larve, moluste, crustacee si plante acvatice.

Rața catifelată

Obisnuiste sa-si prinda prada aruncandu-se cu capul inainte in apa, realizand scufundari la adancimi de cel mult 7 m, reusind sa ramana sub apa timp de cel putin un minut.

Caracteristicile fizice ale raței catifelate

Exemplarele adulte au lumgimea corpului de 51-58 cm si greutatea de 1,5-2 kg. Penajul este la fel la ambele sexe, predominant negru cu alb in zona de sub coada. Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare deschisa, iar in jurul fiecarui ochi la mascul apare cate o pata alba caracteristica care face si diferenta intre cele doua pasari.

Dimorfismul sexual este pus in evidenta si de irisul ochilor, acesta la femela este de culoare putin mai inchisa ca la mascul. Ciocul este robust, galben la baza si rosu-portocaliu spre varf.

Reproducerea și îngrijirea puilor

In perioada de imprechere masculul scoate sunete stridente de atragere a femelei si se apropie de ea in apa. Dupa ce se formeaza perechile fiecare femela depune in cuib 6-10 oua mari, ovale, de culoare crem-deschis spre alb. Acestea sunt clocite doar de femela pana ce eclozeaza, apoi apar puii care cantaresc fiecare in jur de 54 g.

Rata catifelata are denumirea stiintifica de Melanitta fusca, face parte din ordinul Anseriformes, familia Anatidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Adaptările raței catifelate la viața acvatică

Rața catifelată este perfect adaptată vieții acvatice, având labe palmate care îi permit să înoate eficient și să se scufunde cu ușurință. Plămânii săi bine dezvoltați îi oferă capacitatea de a rămâne sub apă până la un minut, timp în care caută hrană pe fundul lacurilor sau al mărilor. Penajul său dens și uleios este impermeabil, păstrându-i corpul uscat și cald chiar și în apele reci.

Importanța ecologică a raței catifelate

Rața catifelată joacă un rol esențial în ecosistemele acvatice. Prin consumul de moluște și crustacee, contribuie la controlul populațiilor acestora și menține echilibrul trofic. În plus, migrațiile sale sezoniere ajută la dispersarea nutrienților între habitatele montane și cele costiere, sprijinind biodiversitatea locală.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version