In regiunea mediteraneana cuibareste soimul Eleonorei (Falco eleonorae) – o pasare de talie medie, care nu depaseste lungimea corpului de 36-42 cm si greutatea de 350-400 g. Numeroase exemplare apar in sudul Europei, nordul si estul Africii. Pentru a ierna aceasta pasare de prada migreaza in fiecare an spre Madagascar.
Unele exemplare ajung prin Desertul Sahara, in padurile ecuatoriale spre Kenya, Mozambic. Distanta parcursa in timpul migratiei este extraordinar de mare, ajunge la aproximativ 9000 km.
Aspectul sau este tipic unui soim, doar aripile sunt mai lungi comparativ cu ale altor specii si mai agile. Penajul este asemanator la ambele sexe, pe partea dorsala a corpului este gri-inchis sau gri-maroniu, pe gat si obraji este alb sau crem, pe partea ventrala este pigmentat in nuante inchise. De la cioc spre gat are cate o dunga de culoare neagra caracteristica speciei.
Coada este maronie-roscata cu dungi negre. Ochii sunt mari pozitionati pe partile laterale ale capului, cu irisul de culoare inchisa, in jurul lor prezinta cate un inel din piele, de culoare galbena la masculi si gri-albastrui la femele. Exemplarele tinere au penajul asemanator cu pasarile adulte, nu exista nici o diferenta de colorit.
La aceasta specie masculul este mai mare decat femela si mai greu cu cca. 70 g. Pana in prezent cel mai mare mascul avea greutatea de 460 g, iar cea mai mare femela 390 g.
Perioada de reproducere este foarte tarzie, in lunile de toamna, cand soimii clocesc in colonii pe stancile greu accesibile din insulele indepartate. Masculii ajung la maturitatea sexuala la varsta de trei ani, femelele mai repede, la doi ani. Femela depune o ponta de 2-3 oua roscate cu pete maronii, de forma ovala, pe care le cloceste timp de 29 de zile.
Speranta de viata la soimul Eleonorei este de 16 ani.
De regula sunt pasari foarte zgomotoase, scot sunete accentuate si ascutite, doar in timpul clocitului sunt mai tacute. In caz de pericol scot apeluri agresive de avertizare, un fel de ,,kikikiki” strident si ascutit. In aceasta perioada soimul Eleonorei vaneaza exclusiv pe mare, prinde pasarile care zboara, folosindu-se de viteza sa mare si abilitatile acrobatice.
Prada sa consta din tot felul de specii de pasari, unele chiar mari, din insecte (gandaci, libelule, greieri, fluturi), lilieci, scorpioni, miriapode. Insectele sunt prinse cu usurinta din zbor si inghitite intregi, iar pasarile sunt duse in locuri retrase pentru a fi mancate bucata cu bucata in liniste. Cele mai vanate pasari sunt muscarul, pupaza si maracinarul (Saxicola rubetra).
Soimul Eleonorei face parte din ordinul Falconiformes, familia Falconidae. Aceasta specie este vulnerabila, in pericol de disparitie.
Video – Soimul Eleonorei (Falco eleonorae):