Home Animale Păsări din America de Sud – Tăietori de plante

Păsări din America de Sud – Tăietori de plante

0
Păsări din America de Sud – Tăietori de plante

Exista trei specii de pasari numite taietori de plante care fac parte din familia Phytotomidae si populeaza regiunile impadurite dar si pajistile si campiile din America de Sud – din Argentina, Paraguay, Bolivia si Uruguay.

Penajul acestor pasari este viu colorat, in nuante ce difera de la o specie la alta. Toate cele trei specii au lungimea corpului cuprinsa intre 18-19,5 cm dar traiesc in habitate distincte ale continentului Americii de Sud. Isi fac cuibul din mladite si crengute subtiri in copaci sau arbusti si se hranesc cu muguri, frunze si fructe.

Acestea sunt ciugulite cu ciocul scurt si gros, cu marginile ca un fierastrau de la care vine si numele acestor pasari de taietori de plante. In perioada de imperechere femela depune de regula o singura ponta care consta din doua pana la patru oua, albastru-verzui cu multe puncte de culori inchise.

Una dintre aceste specii este taietorul de plante cu pete albe care are denumirea stiintifica Phytotoma rutila. Aceasta pasare apare mai ales in regiunile cu arbusti din sudul Braziliei, din Argentina, Uruguay si Bolivia.

Phytotoma rutila

Are lungimea corpului de 19 cm si greutatea de 32 g. Dimorfismul sexual la aceasta specie este pus in evidenta de penajul celor doua pasari. Masculul are zona de deasupra ciocului si partea ventrala a corpului de culoare rosie-caramizie, aripile negre cu dungi albe, partea dorsala in nuante gri, iar coada neagra.

Femela are penajul in nuante de maro si negru, mai sterse. Ochii sunt mici, pozitionati pe partile laterale ale capului si au irisul de culoare rosie. Ciocul este mic si are marginea in dinti de fierastrau la fel ca si la celelalte specii de pasari taietori de plante. Picioarele sunt scurte, subtiri, au degete cu gheare ascutite, tari si curbate.

Pasarea taietorul de plante cu pete albe poate fi observata la altitudini de pana la 3600 m mai ales in zonele cu poieni, dealuri, zone cultivate, livezi si gradini unde isi face simtita prezenta prin sunetele scurte mecanice pe care le emite. Exista doua subspecii ale acestei specii: Phytotoma rutila rutila si Phytotoma rutila angustirostris.

Video – Taietori de plante, Phytotoma rutila:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version