Home Animale Bucorvus leadbeateri, pasărea terestră cu piele roșie strălucitoare

Bucorvus leadbeateri, pasărea terestră cu piele roșie strălucitoare

0

Bucorvus leadbeateri este o specie remarcabilă de pasăre-rinocer, caracterizată printr-un penaj negru și piele roșie strălucitoare pe gât și față. Această pasăre terestră, care trăiește în regiunile savanelor sudice ale Africii, se hrănește la sol și este una dintre puținele specii din familia Bucerotidae care a dezvoltat acest comportament. Grupurile sociale puternic ierarhizate, preferințele alimentare variate și strategia de cuibărire fac din Bucorvus leadbeateri un simbol al faunei africane și o pasăre extrem de interesantă.

Bucorvus leadbeateri face parte din aceeasi familie a pasarilor-rinocer, fiind una dintre cele mai mari specii si de asemenea una dintre putinele care se hranesc la sol si nu in copaci. Este o pasare nemigratoare care traieste in regiunile din sudul Africii.

Caracteristicile fizice și adaptările Bucorvus leadbeateri

Penajul acestor pasari este in intregime de culoare neagra, doar pe aripi prezinta cateva pene albe, iar trasatura distinctiva a acestor specii este pielea colorata in rosu stralucitor de pe gusa si fata. Penajul este similar la ambele sexe, pasarile difera doar prin coloritul barbiei, care la mascul este rosie, iar la femela albastra.

Au ciocul negru, incovoiat, puternic si lung, cu o excrescenta proeminenta deasupra, picioarele sunt negre si lungi, cu gheare tari, iar aripile sunt indoite. Pasarile adulte ajung la lungimea de 1,3 m si deschiderea aripilor de 60 cm.

Bucorvus leadbeateri

Aceste pasari obisnuiesc sa traiasca in grupuri de aproximativ 8-10 exemplare si se hranesc in special cu animale mici, broaste testoase, insecte, amfibieni, pasari, hoituri, serpi, soparle, larve, viermi, fructe si seminte. Isi fac cuibul in scorburile copacilor seculari, insa spre deoasebire de celelalte pasari rinocer intrarea in cuib nu este zidita cu lut.

In cadrul unui grup doar perechea dominanta cloceste, restul exemplarelor ajuta la apararea cuibului si asigurarea hranei. Femela depune de obicei doua oua albe cu dungi inchise, care sunt clocite de ea o perioada de 38-40 de zile, foarte rar este inlocuita si de mascul. Dupa eclozare puii sunt hraniti o perioada de noua luni de catre parinti precum si de celelalte pasari care apartin de grup.

Bucorvus leadbeateri face parte din ordinul Coraciiformes, familia Bucerotidae si nu este o specie pe care de disparitie.

Importanța ecologică și conservarea Bucorvus leadbeateri

Bucorvus leadbeateri joacă un rol esențial în menținerea echilibrului ecologic al savanelor africane, contribuind la controlul populațiilor de mici vertebrate și insecte, dar și la răspândirea semințelor prin consumul de fructe. Deși nu este o specie pe cale de dispariție, habitatul său este amenințat de activitățile umane, inclusiv extinderea agriculturii și defrișările. În plus, pierderea copacilor seculari, esențiali pentru cuibărirea acestor păsări, afectează direct stabilitatea populațiilor.

Video – Bucorvus leadbeateri:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version