Pastravul-curcubeu este una dintre speciile de somoni care au fost introduse in cele mai multe tari ale lumii. Acest peste este foarte mult apreciat de pescari, el se remarca prin puterea de a se zbate si a rezista in timpul pescuitului.
Aceasta specie are denumirea stiintifica de Oncorhynchus mykiss si apare in nordul Pacificului, nord-estul Asiei si America de Nord. Predomina in Alaska, coasta Californiei, Mexicului si Canadei. In prezent apare si in alte parti ale lumii unde a fost introdus de o buna perioada de timp, in Noua Zeelanda, Australia, Europa, India, Africa si America de Sud.
Pastravul-curcubeu are lungimea corpului de 1,2 m si poate cantari la maturitate in jur de 2-24 kg. Acest pastrav iese in evidenta prin coloritul sau argintiu stralucitor si puterea sa impresionanta de peste rapitor. Are partea dorsala mai inchisa iar cea ventrala mai albicioasa, ambele stropite cu mici pete intunecate de marimi diferite.
Pe spate coloritul are reflexe minunate gri-verzui pana la cafenii si maronii, pe partile laterale bate in roziu, iar pe abdomen apar irizatii galbui-albicioase. Cand pestele inoata banda rozie straluceste si mai intens.
Hrana sa consta din alte specii de pesti, broaste, viermi, mormoloci, iar cand este tanar din zooplancton, melci, crustacee si insecte. Are obiceiul de a vana pe fundul apei, dar uneori iese la suprafata pentru a prinde insectele zburatoare din apropierea apei (vezi video). Prin salturile lui repetate atrage atentia pescarilor si le trezeste dorinta de a-l pescui folosind drept momeala muste artificiale.
In perioada de reproducere – in lunile martie-mai – pastravii-curcubeu migreaza din mare in rauri si lacuri cu apa dulce si sol nisipos pentru a depune icrele. Femelele sapa gauri in nisipul de pe fundul apei si ingroapa ouale in ele.
Acestea sunt incubate timp de 45-55 zile si apoi apar micile exemplare care se hranesc cu larve, insecte, zooplancton si mici nevertebrate acvatice. Pestii ajung la maturitate la varsta de 2 ani. Speranta sa de viata depinde de calitatea apei si conditiile de mediu, in general poate fi de cel mult 7-11 ani.
In regiunile temperate pastravii-curcubeu sunt crescuti pentru consum, in conditii de captivitate, in rauri, lacuri si bazine. De asemenea, numeroase lacuri sunt populate cu pastravi-curcubeu pentru practicarea pescuitului sportiv si de agrement. Ei sunt hraniti cu hrana speciala care le faciliteaza cresterea intr-un ritm mult mai rapid decat in mediul lor natural. Aceasta este de tip industrial si bogata in proteine.
Pastravul-curcubeu face parte din ordinul Salmoniformes, familia Salmoninae si nu este o specie pe cale de disparitie