Pățărușul (Troglodytes troglodytes), cunoscut și sub numele de „ochiul boului”, este cea mai mică pasăre din România, având doar 10 cm lungime. Această pasăre energică este răspândită în pădurile montane și grădinile din zonele joase, unde găsește condiții favorabile pentru a se hrăni și a cuibări. Deși originară din țările calde ale Americii, pățărușul este acum bine adaptat la climatul european, fiind întâlnit frecvent în România, în special în Munții Carpați.
Habitatul și distribuția pățărușului în România
Patarusul (Troglodytes troglodytes) face parte din familia Troglodytidae, originara din tarile calde ale Americii. La noi in tara este cunoscut si sub denumirea de ,,ochiul boului”. De asemenea, este considerat piticul pasarilor noastre.
In Europa este raspandit foarte mult, el traind peste tot unde gaseste conditii convenabile. In Romania se intalneste in zonele impadurite ale Muntilor Carpati, pana la limita superioara a padurilor de conifere, toamna coboara la ses. Uneori ramane la noi si peste iarna.
Caracteristicile fizice ale pățărușului
Penajul sau este cafeniu-ruginiu pe partea dorsala, cu linii ondulate cafenii-inchise. Pe partea ventrala coloritul este cafeniu-deschis. Deasupra ochilor prezinta o banda ingusta de culoare alba-cafenie. Sub ea se afla un desen in forma de frau de culoare neagra. Este o pasare foarte mica, in forma rotunda, atinge cel mult 10 cm.
In general populeaza vaile, cu margini acoperite cu tufisuri si in apropierea carora curge o apa. De asemenea, apare la sate, in gradinile si parcurile oraselor. Se apropie mult de locuintele oamenilor, daca are in jur suficiente tufisuri dese si garduri vii. Acestea sunt scormonite cu o indemanare uimitoare.
Comportamentul pățărușului în natură
Are obiceiul sa topaie pe sol ghemuita ca un soarece, examineaza totul, sta o clipa cu coada indreptata in sus, lasa sa rasune cantecul ei frumos si vesel si dispare iar in gardul viu, pentru a urmari in continuare insectele, paianjenii si larvele lor, sau pentru a ciupi ici-colo cate o boaba.
Reproducerea și ciclul de viață
Femela cloceste de doua sau mai multe ori pe an, un numar de 5-10 oua alb-galbui. Dupa ce sunt clocite 15 zile, ies puii care la inceput sunt golasi. Acestia sunt hraniti si aparati de ambii parinti.
Cantecul patarusului este armonios, cu sunete puternice, stridente si lungi.
Curiozități despre pățăruș
Pățărușul nu este doar una dintre cele mai mici păsări din România, ci și una dintre cele mai rezistente. În ciuda dimensiunilor sale reduse, această pasăre poate supraviețui temperaturilor scăzute, rămânând uneori în țară chiar și pe timpul iernii, în special în zonele joase.
Un alt aspect interesant este modul său de a comunica – pățărușul are un cântec puternic și variat, fiind auzit de la distanțe considerabile, chiar dacă pasărea este aproape invizibilă datorită dimensiunii sale. În culturile populare, pățărușul este adesea considerat un simbol al rezistenței și agilității, iar în unele regiuni ale Europei, cântecul său era văzut ca un semn de prosperitate.