Home Diverse Persoanele care își planifică felul în care își petrec timpul liber sunt...

Persoanele care își planifică felul în care își petrec timpul liber sunt mai vesele

0

Sindromul de burnout este în floare. Din ce în ce mai multe persoane reclamă stări de epuizare fizică și psihică, care apar deseori ca o consecință a stresului cauzat de viața profesională. Cercetătorii au descoperit că, o metodă eficientă pentru a rezolva aceste stări este recreația proactivă.

Numeroase studii au revelat faptul că, persoanele care își stabilesc obiective cu privire la petrecerea timpului liber sunt mai binedispuse decât cele care nu o fac. Țelurile pot include vizitarea unor prieteni sau rude, practicarea unui hobby sau chiar efectuarea curățeniei. Deși poate părea contraintuitiv, stând degeaba și nefăcând nimic nu ne putem încarcă mai bine bateriile, decât atunci când facem ceva ce ne-am propus.

Acum un an de zile, peste 500 de bugetari au participat la un sondaj în care au fost întrebați dacă au vreun obiectiv pentru vacanța de iarnă; se putea răspunde doar cu da sau nu. A doua întrebare era ceva mai subiectivă și făcea referire la starea lor de fericire. Analiștii au descoperit că, 8% dintre cei care își stabiliseră țeluri pentru sărbători erau mai fericite, indiferent de gen, vârstă, statut și așa mai departe.

prieteni la masa ciocnind pahare

Dintr-o altă analiză reiese că, angajații care au avut parte de zile de concediu plătite în anul 2019 și și-au setat anumite ținte pentru vacanță au fost cu 12% mai veseli decât cei care și-au petrecut timpul liber în mod haotic. Un sondaj similar, realizat pe un eșantion de 243 de angajați, de această dată cu privire la prezența sau lipsa unui plan în ceea ce privește petrecerea weekend-ului a indicat un procent de 13% în aceeași tabără, a oamenilor organizați.

O altă descoperire interesantă este că, persoanele care și-au stabilit obiective pentru vacanță și-au luat cu 1.2 zile mai mult de concediu față de cei care nu s-au preocupat de acest aspect. Această cifră începe să capete un sens abia atunci când o alăturăm de o descoperire îngrijorătoare: americanii au pierdut nu mai puțin de 768 de milioane de zile de concediu în anul 2018, echivalentul a peste 62 de miliarde de dolari.

Angajații care și-au fixat obiective pentru vacanță și-au alocat cu 24% mai puțin timp pentru recreere pasivă și cu 28% mai mult timp pentru a socializa. Un alt studiu a arătat că ideea de a petrece mai mult timp alături de cei dragi este asociată cu o stare de fericire, lucru care ne afectează buna dispoziție.

Beneficiile asociate cu setarea unor obiective nu se limitează însă, la weekenduri și vacanțe, ci chiar și la viața de zi cu zi. Un sondaj a revelat faptul că persoanele care au tendința de a-și planifica felul în care își vor petrece a doua parte a zile s-au declarat mai fericite cu 10 procente, în comparație cu cele care nu au avut în vedere acest lucru.

Deși planificarea timpului liber ne poate ajuta să eliberăm stresul și să ne bine dispunem, condiția este ca graficul să nu fie unui rigid, ci unul flexibil, pentru că altfel, există riscul ca timpul liber să se transforme într-un alt doilea job. De exemplu, este suficient să-ți propui să participi la un turneu festiv de jocuri de noroc, fără să stabilești la care dintre acestea, să-ți notezi ora de start și așa mai departe.

Toate aceste sfaturi pot părea oarecum nepotrivite pentru această perioadă, în care umanitatea este dată peste cap de pandemie, însă acest lucru nu este adevărat. Da, chiar dacă se anulează diverse zboruri și evenimente pe neașteptate, principiul de a-ți face un plan, chiar dacă nu vei apuca să-l pui în practică, va avea un impact pozitiv asupra bunăstării tale.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version