Personalitatea

0
Personalitatea

Persoana si personalitatea sunt concepte utilizate zi de zi si intelesul ce sta la baza lor este din ce in ce mai estompat. Psihologia este cea care le explica si ajuta oamenii sa le inteleaga astfel incat sa poata patrunde si complexitatea unui om cu care relationeaza si comunica. Daca termenul de persoana desemneaza individul uman propriu zis, cel de al doilea, ce va fi de altfel dezbatut mai pe larg in acest articol, nu este altceva decat o constructie teoretica. Personalitatea explica ceea ce caracterizeaza organismul psihofiziologic numit persoana.

Iata care sunt caracteristicile acestui concept, asa cum au fost ele detaliate de specialistii din domeniu. Prima este globalitatea. Sunt o serie de detalii ce permit descrierea unei persoane, identificarea ei printre celelalte. O a doua caracteristica este coerenta. Se pare ca exista o anumita organizare si interdependenta a detaliilor ce compun personalitatea cuiva. De asemenea aceasta are o anumita stabilitate. O persoana se transforma, evolueaza, se dezvolta insa ea pastreaza o identitate psihica. Asadar se are de-a face cu o anumita structura. Vorbind de acest concept trebuie amintit si conceptul de trasatura psihica, acesta denumind anumiti parametri relativ stabili ai unui persoane sau proces psihic. Aceste trasaturi indica modul in care o persoana este predispusa sa raspunda la un anumit stimul.

Atunci cand este apreciata personalitatea unui om sau cea personala trebuie sa fie luata in considerare complexitatea unei situatii ce releva anumite trasaturi, precum si libertatea de decizie comportamentala pe care persoana o are in acea situatie. Asta pentru ca in situatii simple toti putem sa fim calmi si linistiti insa totul se poate schimba daca ele devin mai incordate, mai puternice. Abia observand o persoana in mai multe situatii se poate concluziona asupra trasaturilor ei.

Cercetatorii din domeniul psihologiei au ajuns chiar sa faca anumite asocieri intre personalitatea unui om si anumiti parametri fizici (modul in care este dezvoltat corpul). Primul tip identificat este cel numit picnic. Persoana care se incadreaza in aceasta categorie este de statura mijlocie, supraponderal, cu fata rotunda, cu mainile si picioarele scurte. Trasaturile psihice asociate sunt urmatoarele: voiciunea, mobilitatea, optimism, umor, spontaneitate, sociabilitate, inclinatii catre concesii si compromisuri, spirit practic. Asadar intalnind o persoana care se potriveste descrierii fizice facute si analizand de-a lungul timpului comportamentul ei se poate proba existenta sau nu a unei legaturi. Un alt tip identificat este cel numit ascetic. Descrierea fizica este urmatoarea: persoana are corpul slab, alungit, cu mainile si picioarele lungi. In ceea ce priveste personalitatea sa se pare ca tinde spre abstractizare, interiorizare, sensibilitate, meticulozitate, simt al onoarei, ambitie dar si un oarecare complex de inferioritate.

foto: madalinauceanu.ro
foto: madalinauceanu.ro

Se pare totusi ca personalitatea nu este doar o suma de trasaturi, ci mai degraba o structura ierarhica. Se pot identifica una sau doua trasaturi care sunt considerate ca fiind cardinale, acestea dominad si controland celelalte trasaturi. Urmeaza apoi cele principale. Acestea sunt caracetristice si sunt usor de identificat, la care se adauga sute sau chiar mii de trasaturi secundare sau de fond care de cele mai multe ori sunt greu de identificat.

De-a lungul timpului s-au stabilit o serie de instrumente, precum sunt chestionarele, scalele, prin intermediul carora sa se masoare ceea ce se intelege prin personalitate. Aceasta depinde pana la urma si de contextul social in care traieste si se dezvolta. Se poate observa acest lucru printr-o simpla comparare a unor persoane ce apartin unor populatii si unor culturii diferite. Oamenii raspund printre altele si statutului si rolului social pe care il joaca. Doar raportul de roluri al unui individ poate furniza o imagine fidela a personalitatii lui.

Asadar sunt de luat in considerare trei parametri in studierea si mai apoi explicarea conceptului de personalitate. Este vorba despre triunghiul bio-psiho-social. Desi se poate intelege acest concept este destul de dificil sa se realizeze pe baza anumitor observatii o predictie a comportamentului uman. De altfel sunt dispute care au incercat sa detalieze principalii factori ai devenirii personalitatii umane (fie ca este vorba despre ereditate, mediu, educatie).

De multe ori se spune ca si modul in care ne imbracam este dictat de personalitatea noastra, ca alegem anumite haine doar pentru ca avem o anumita personalitate. Se poate intelege aici faptul ca sunt persoane care aleg un stil mai dezordonat, fara a tine prea mult cont de asortarea elementelor de vestimentatie in functie de culoarea lor. Despre acestia se spune ca sunt mai libertini. Pentru cei ce nu sunt interesati prea mult de normele sociale si codurile de vestimentatie impuse in anumite situatii se spune chiar ca sunt personalitati razvratite, ca nu ii intereseaza nimic din cea ce ii inconjoara. Daca se observa in garderoba cuiva o culoare mai tare (rosu, albastru) care iese in evidenta mai mult de cat o fac altele in peisajul urban se spune despre persoanele respective ca sunt indraznete. Dar sunt oare aceste aprecieri, doar in functie de o anumita situatie, corecte?

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version