Pescărușul lopătar (Clytoceyx rex) este o pasăre endemică fascinantă din Insula Noua Guinee, remarcându-se prin adaptările sale unice la mediul forestier montan.
Habitatul pescărușului lopătar în pădurile montane
Pescarusul lopatar este unul dintre cei mai mari pescarusi din lume, desigur pe primul loc ramane pescarusul albastru din Noua Guinee (Dacelo novaeguineae). Aceasta specie traieste in regiunile impadurite montane din Noua Guinee, fiind o specie endemica a acestui peisaj minunat, ajungand la altitudini de pana la 2400 m.
Caracteristicile fizice și dimorfismul sexual
Aceasta pasare poate avea lungimea corpului de 34-45 cm si greutatea de pana la 300 g. Penajul msculului se diferentiaza de cel al femelei, prin el se explica dimorfismul sexual pronuntat la aceasta specie. In general penajul este in nuante de culori maronii-inchise si albatrui-negricioase, diferenta este creata de coloritul cozii si gatului. La mascul gatul este alb, iar coada albastru-inchis, la femela coada este rosiatica. Exemplarele tinere au penajul in nuante albastrui-fumurii, aproape asemanator femelei.
Ciocul este puternic, negricios, scurt si gros, forma sa este caracteristica speciei, nu mai este intalnita la alte pasari. Capul este mare, corpul pare indesat si grasut, ochii sunt mari, au irisul de culoare maro. Picioarele sunt scurte si robuste, terminate cu degete groase si gheare puternice, ascutite, perfecte pentru a cauta viermisorii in pamant.
Obiceiurile alimentare și modul de viață al pescărușului lopătar
Pescarusul lopatar este o pasare nemigratoare si partial crepusculara, destul de greu de observat avand in vedere ca isi petrece timpul mai mult in locuri umbrite, pe sol. Hrana sa consta din viermi, gandaci, insecte si larve de insecte, soparle si alte reptile mici, amfibieni si melci pe care ii culege (din pamant si stratul de vegetatie aflat in stare de putrefactie de pe sol) cu ciocul sau robust si lat. Are obiceiul sa prinda si crabi de dimensiuni mici in padurile de mangrove.
Pescarusul lopatar face parte din ordinului Caraciiformes, familia Halcyonidae si are denumirea stiintifica de Clytoceyx rex. Aceasta specie nu este in pericol de disparitie, ea fiind una comuna in Noua Guinee. In zona vestica ecuatoriala a Insulei Noua Guinee apare o subspecie a genului Clytocerux, care are denumirea stiintifica de Clytoceyx rex imperator si se diferentiaza prin aspectul penajului. Pana in prezent nu sunt cunoscute prea multe aspecte despre modul de viata al acestei subspecii.
Subspecia Clytoceyx rex imperator și trăsăturile sale distincte
Subspecia Clytoceyx rex imperator, întâlnită în zona vest-ecuatorială a insulei, este mai puțin studiată, însă se diferențiază printr-un penaj mai intens colorat și unele variații în dimensiunile ciocului. Cercetătorii speculează că aceste diferențe pot fi adaptări la habitatul său specific și la resursele alimentare disponibile în regiunea sa geografică.