Peștele-trompetă (Aulostomus chinensis), cunoscut pentru tehnica sa de camuflaj impresionantă, este un prădător abil al recifurilor de corali din apele subtropicale și tropicale ale Oceanului Indian și Pacific. Adaptat la un stil de vânătoare unic, acest pește se deplasează discret printre crengile de corali, reușind să rămână invizibil în așteptarea prăzii. Cu o formă alungită și culori variate, de la galben la maroniu, peștele-trompetă aduce o contribuție fascinantă la ecosistemul recifurilor tropicale.
Pestele-trompeta (Aulostomus chinensis) populeaza apele Oceanului Indian si ale Oceanului Pacific. Este raspandit mai ales pe coasta de est a Africii, pana in Panama, in sudul Japoniei, in insulele Hawaii si Insula Pastelui.
Adaptările de camuflaj ale peștelui-trompetă
Acest peste are o lungime cuprinsa intre 60-80 cm si este un peste pradator de recif, care obisnuieste sa se faca nevazut, inotand usor cu capul in jos, printre ramurile de corali, la adancimi cuprinse intre 3 si 120 m.
Are corpul lung, in forma de tija, aplatizat, de culoare ce variaza de la galben la verde si maroniu sau cu pete gri-maronii. Cele mai multe exemplare sunt maronii, cele galbene sunt mai putin raspandite. Au corpul, chiar si capul acoperit cu solzi ctenoizi, pe jumatate ies din corp, cu margini zimtate asemanatori unui pieptene sau perii.
Capul are un rostru foarte lung care se termina cu gura mica. Chiar in apropierea inotatoarei codale, pe corp apar inotatoarele dorsala si anala, pozitionate simetric. Aripioarele ventrale sunt foarte mici, au cate sase radii si sunt situate la mijlocul corpului.
La baza inotatoarei codale pot fi vazute doua pete de culoare neagra. Inotatoarele dorsala, anala si codala sunt transparente si au radii tari, osoase, care ajung pana la varf.
Fiind un peste pradator, isi pandeste prada plutind prin apa ca o bucata de lemn, iar la trecerea bancurilor de pesti, actioneaza brusc, pe neasteptate, tinand gura deschisa. Hrana sa consta din pesti mici si creveti. La aceasta specie, imperecherea se face pe intuneric inainte de ivirea zorilor.
Pestele-trompeta face parte din ordinul Syngnathiformes, familia Aulostomidae si nu este o specie pe cale de disparitie.
Rolul peștelui-trompetă în ecosistemul recifurilor
Peștele-trompetă contribuie semnificativ la menținerea echilibrului ecologic în recifele de corali. Fiind un prădător de mici pești și creveți, el ajută la controlul populațiilor acestor specii, prevenind suprapopularea și menținând un echilibru sănătos între speciile de prădători și prăzi din aceste habitate.
De asemenea, prin modul său de hrănire, peștele-trompetă influențează structura bancurilor de pești mici din recifuri, care devin mai mobile și mai puțin statice, astfel protejând indirect habitatul coralier de presiunea excesivă a populațiilor de pești erbivori.
Video – Pestele-trompeta (Aulostomus chinensis):