Home Animale Peștele-viperă (Chauliodus sloani): misterul adâncurilor subtropicale

Peștele-viperă (Chauliodus sloani): misterul adâncurilor subtropicale

0
Chauliodus sloani, Foto w11.zetaboards.com
Chauliodus sloani, Foto w11.zetaboards.com

Peștele-viperă (Chauliodus sloani), cunoscut și sub denumirea de vipera de mare, este un prădător abisal care trăiește în adâncurile subtropicale ale oceanelor. Această specie fascinantă se distinge prin colții săi lungi și bioluminiscența folosită pentru a atrage prada în apele întunecate. Având un corp subțire, de culoare neagră-albastră, peștele-viperă este perfect adaptat la condițiile dure ale adâncurilor, unde fiecare rază de lumină poate însemna diferența între a prinde sau a fi prins.

Adaptările unice ale peștelui-viperă

Pestele-vipera (Chauliodus sloani) traieste in apele subtropicale, tropicale si temperate ale oceanelor, la adancimi cuprinse intre 500 si 3000 m. Este un peste de apa sarata, cunoscut si sub denumirea de vipera de mare, care poate ajunge la lungimea de 35 cm si greutatea de aproximativ 30 g.

Este un peste abisal, are corpul alungit de culoare neagra-albastruie, iar capul mare si mai inalt decat corpul. Gura are maxilarele modificate, prezinta o articulatie datorita careia deschizatura bucala este foarte mare. Maxilarele sunt prevazute cu o serie de colti transparenti, ascutiti si foarte lungi.

Cei mai lungi dintre ei se aseamana cu niste ghimpi si nu incap in gura, de aceea cand pestele tine gura inchisa ei ies afara. Cu cat deschide mai mult gura, inima si bronhiile sunt impinse in jos si in spate, departe de hrana care a fost inghitita. Dintii ca niste ace au rol de prindere a prazii si de retinere a ei, ca sa nu iasa din gura.

Pe spate, inotatoarea dorsala are o radie lunga si foarte arcuita cu rol de nada, iar in jurul gurii si de-a lungul corpului, pe ambele parti laterale si abdomen, are fotofore care atrag prada spre maxilare. La nivelul gurii prezinta aproximativ 350 de organe luminoase.

Fiecare fotofor arata ca o mica tinta, este conectat la un nerv si emite o lumina intermitenta sau constanta. Fata de celelalte specii care fac parte din aceeasi familie, corpul pestelui-vipera nu este acoperit cu solzi.

Desi prefera adancimile mari, uneori, pe timp de noapte inoata si aproape de suprafata. Este un peste rapitor de aceea se hraneste mai ales cu pesti mici si crustacee, iar la randul lui are dusmani pe delfini, rechini si diferiti pesti rapitori.

Ciclu de viață și reproducerea peștelui-viperă

La aceasta specie, femela depune oua pe toata durata anului, de aceea numarul de exemplare este foarte mare, raspandite peste tot in adancul oceanului.

Pestele-vipera face parte din ordinul Stomiiformes si familia Stomiidae.

Adaptări pentru viața la adâncimi abisale

Peștele-viperă este adaptat pentru a trăi în condițiile de presiune ridicată și temperaturi scăzute specifice adâncurilor oceanice. Corpul său subțire și flexibil îi permite să înoate rapid și să execute mișcări precise atunci când își vânează prada.

Fiind un prădător nocturn, peștele-viperă își petrece mare parte a vieții la adâncimi cuprinse între 500 și 3000 de metri, unde lumina solară nu ajunge. Organele sale bioluminiscente și colții supradimensionați îl ajută să se camufleze perfect și să își prindă prada fără efort.

Rolul peștelui-viperă în lanțul trofic marin

În ecosistemele abisale, peștele-viperă joacă un rol important, fiind prădător, dar și pradă pentru alți locuitori ai adâncurilor, precum rechinii și delfinii. Prin consumul de crustacee și pești mici, peștele-viperă controlează populațiile acestor specii, contribuind astfel la echilibrul ecosistemului.

De asemenea, el reprezintă o sursă de hrană esențială pentru prădătorii mai mari, ceea ce face ca prezența sa să fie vitală pentru sănătatea ecosistemului oceanic la mari adâncimi.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version