Pestele Amblyopsis spelaea face parte din categoria speciilor cavernicole, care cresc si traiesc in pesteri. Astfel de exemplare apar doar in Statele Unite ale Americii, mai exact in pesterile situate la granita dintre statul Indiana si Kentucky. Majoritatea traiesc in apele din pesterile subterane din Bazinul Mississippi.
Interesant la aceste vietuitoare este ca prezinta pe cap si pe corp niste glande senzoriale cu ajutorul carora isi detecteaza prada, alcatuita din mici nevertebrate de pestera. Avand metabolismul destul de scazut poate rezista si 2 ani fara hrana. Inoata destul de incet si foarte aproape de fundul apei, pe langa substratul uniform de namol si nisip, reuseste de fiecare data sa ocoleasca cu usurinta obstacolele care apar in cale.
Are corpul cilindric si alungit, putin aplatizat pe partile laterale, cu lungimea de cel mult 10,5 cm, iar capul destul de mare si larg, gura pare foarte dezvoltata datorita maxilarului inferior care este destul de mult impins inainte. Ambele maxilare sunt inzestrate cu mici dinti de forma unor tepi ascutiti. Pestele se remarca prin coloritul pielii in nuante foarte deschise, usor galbui sau albicioase. Unele exemplare pot ajunge in cazuri exceptionale si la lungimea corpului de 12 cm, mai ales femelele care de regula sunt mai mari decat masculii.
Pestele Amblyopsis spelaea este complet orb, prezinta tesut ocular vestigial dispus sub piele si se diferentiaza de alte specii de pesti ale aceleasi familii prin faptul ca are aripioarele pelviene foarte mici, la unele exemplare pot lipsi complet. Inotatoarea codala este foarte mare (are 11-13 radii si 4-6 randuri de papile senzoriale), iar inotatoarea dorsala are cam aceeasi marime cu inotatoarea anala (formata din 8-11 radii) si pozitionate ambele opuse una fata de alta, cam la mijlocul corpului, pe cele doua parti, superioara si inferioara. Aripioarele pectorale sunt alungite, au marginile rotunjite.
Recent cercetatorii au descoperit ca pestele Amblyopsis spelaea nu este lipsit doar de simtul vizual ci si de cel auditiv. Conform studiilor facute pe astfel de pesti s-a constatat ca au auzul foarte slab comparativ cu alte specii asemanatoare care traiesc in apele de suprafata deschise. Auzul unor exemplare a fost testat cu atentie in laborator si astfel s-a ajuns la concluzia ca acesti pesti orbi nu mai au capacitatea de a capta sunetele si zgomotele din jur.
In locul celor doua simturi pierdute datorita conditiilor fara lumina din pesteri – vederii si auzului – pestii au dobandit alte competente care le ofera posibilitatea sa se orienteze destul de usor in intuneric. Ele au pe linia laterala a corpului mici organe senzoriale cu ajutorul carora detecteaza vibratiile in apa, din jurul lor. Comparativ cu alte specii de pesti care traiesc in alte habitate se pare ca acestea au acest instinct foarte mult dezvoltat.
In perioada de reproducere femela tine ouale timp de 4-5 luni intr-o cavitate speciala a corpului sau. Unele exemplare pot avea pana la 70 de oua, iar dupa eclozarea lor apare puietul cu lungimea de 0,9 cm fiecare.
Pestele Amblyopsis spelaea este o specie vulnerabila, considerata de specialisti in pericol de disparitie. Face parte din ordinul Percopsiformes, familia Amblyopsidae. Aceasta familie cuprinde sapte specii de pesti de apa dulce, foarte comune in regiunile de sud-est a Americii de Nord, si care sunt clasate de specialisti in cinci genuri diferite.
Desi pare greu de crezut astfel de pesti s-au adaptat foarte bine la un habitat format din pesterile carstice, in care conditiile sunt vitrege, lipseste lumina complet. Aceste specii de pesti sunt foarte sensibile, mor foarte repede dar apar cateva nereguli cat de mici in legatura cu transportul sau intretinerea lor. Astfel importul lor a esuat de mult ori, desi pestii au ajuns la destinatie spre noi habitate din Europa, au disparut foarte repede, nereusind sa se adapteze foarte bine la noile conditii de viata.