Pestele Aphyosemion amieti este o specie endemica din Africa Centrala, mai exact a raurilor mlastinoase, incet curgatoare si fara piatra din padurile tropicale din Camerun. Foarte multe exemplare apar pe cursul inferior al Raului Sanaga.
Acest peste de prada are lungimea corpului de pana la 7 cm si este viu colorat.
In cazuri exceptionale unele exemplare pot ajunge si la lungimea corpului de 8 cm. Dimorfismul sexual dintre mascul si femela este destul de pronuntat la aceasta specie. Masculul are coloritul mai intens si corpul mai mare decat femela. Ca aspect general corpul pestelui este alungit si aplatizat pe partile laterale, iar nuantele de culori predominante sunt albastre si portocalii.
Pe partea dorsala coloritul masculului este albastru-verzui, pe cea ventrala este galben-auriu, iar in zona fetei este albicios. De-a lungul corpului, apare o dunga orizontala formata din numeroase puncte in nuante rosii si maronii. Inotatoarele anala si codala au cate o dunga mare si lata, galbena. La femela coloritul este mai putin interesant, predomina nuantele de gri si maroniu.
Capul pestelui este destul de mic, botul rotunjit, gura larga, ochii sunt pozitionati pe partile sale laterale si au irisul de culoare deschisa. Aripioarele sunt mici si alungite, inotatoarea codala este mare si lata, inotatoarele dorsala si anala sunt bine dezvoltate si pozitionate destul de aproape de penduncului codal. La femela inotatoarele au marginile mai rotunjite ca la mascul.
In conditii de captivitate acest peste se adapteaza destul de bine, poate fi adapostit intr-un acvariu de 30-40 litri. De regula este bine sa se achizitioneze 3 femele si 2 masculi, cand se formeaza un astfel de grup se reduc destul de mult posibilele lupte ce ar putea sa apara intre masculi in perioada de reproducere.
Temperatura apei in acvariu trebuie sa fie de 22-25 grade Celsius, duritatea medie, pH-ul de 5,8-7,2 iar sistemul de filtrare si aerare este intotdeauna necesar. In fiecare saptamana se schimba o parte din apa, iar pestii este bine sa primeasca hrana vie, mici crustacee.
In perioada de reproducere, femele depune icrele in timp, iar perioada de incubatie a acestora este de 14 zile. In mediul sau natural, femela depune ouale in albia maloasa a raului spre sfarsitul anotimpului ploios. Acestea stagneaza o lunga perioada de timp pana in momentul inceperii urmatorului anotimp ploios, cand are loc dezvoltarea oualor si apoi eclozarea lor. Adultii au durata de viata scurta, ei mor dupa un an, iar micile exemplare ajung la maturitate dupa 4 saptamani si repopuleaza raul.
Pestele Aphyosemion amieti face parte din ordinul Cyprinodontiformes, familia Nothobranchiidae si nu este o specie pe cale de disparitie. Pentru prima data pestele Aphyosemion amieti a fost descris in anul 1976.
Video – Pestele Aphyosemion amieti: