Home Animale Peștele Chelon labrosus din Oceanul Atlantic, Marea Neagră și Mediterană

Peștele Chelon labrosus din Oceanul Atlantic, Marea Neagră și Mediterană

0
Peștele Chelon labrosus din Oceanul Atlantic, Marea Neagră și Mediterană

Pestele Chelon labrosus inoata in marile adiacente Oceanului Atlantic si mai ales in partea de est a acestuia, prefera mai ales apele de adancime mica, din golfuri, lagune si estuare sau din apropierea coastelor unde sunt deseuri organice si multe alge. Apare si in apele Marii Negre in partea de sud-vest, dar si in Marea Mediterana.

Pestele Chelon labrosus are corpul alungit si subtire, aplatizat pe partile laterale, iar coloritul albastrui-inchis pe partea dorsala, mai ales pe spate, gri-argintiu pe partile laterale si mai albicios pe partea ventrala. Se remarca prin cele patru sau cinci dungi longitudinale intunecate care apar pe flancuri, dar si prin forma buzelor oarecum bizara. Are capul de forma triunghiulara, botul ascutit, buza superiora alungita si mai dezvoltata decat cea inferioara. Ochii sunt mari si rotunzi, cu irisul de culoare inchisa, ii permit sa vada inainte si spre zonele laterale.

La maturitatea sexuala are lungimea corpului de 50-75 cm si greutatea de aproximativ 4,5 kg.

Pe toata suprafata corpului prezinta numerosi solzi mari, luciosi si desi, mai mici pe abdomen si pe suprafata pedunculului codal. La mijlocul spatelui apare prima inotatoare dorsala formata din 4 radii, iar intre aceasta si inotatoarea codala este pozitionata cea de-a doua inotatoare dorsala care are forma triunghiulara, este destul de mare si cuprinde 8-9 radii.

Ventral, pe partea opusa acesteia, poate fi observata inotatoarea anala care este tot de forma triunghiulara dar are o curbura pe marginea exterioara si este alcatuita din 9-10 radii. Aripioarele pectorale apar pozitionate destul de sus, sunt in pereche si alungite. Aripioarele ventrale sunt tot in pereche dar au marginile rotunjite si forma ovala. Inotatoarea codata este bifurcata si bine dezvoltata.

Chelon labrosus
Chelon labrosus

Perioada de reproducere la acesti pesti este in lunile de iarna sau de primavara, in functie de arealul unde sunt raspanditi, mai spre nord sau in zone cu clima mai calda. Cand temperaturile sunt scazute acesti pesti inoata in ape mai adanci, in straturile mai profunde ale marilor si oceanelor insa intotdeauna in zone unde pot gasi hrana preferata alcatuita din alge, resturi organice si nevertebrate acvatice.

Icrele si larvele se ridica la suprafata apei, sunt pelagice. Pestii adulti inoata in grupuri mici, razlete, iar exemplarele tinere inoata in bancuri mari, mult mai extinse, in apropierea tarmurilor stancoase unde gasesc numeroase alge si microalge. Speranta lor de viata este de aproximativ 9 ani.

Pestele Chelon labrosus face parte din ordinul Mugiliformes, familia Mugilidae. Riscul de disparitie al acestei specii este destul de ridicat avand in vedere faptul ca este pescuit intens deoarece carnea sa este foarte buna, iar in unele zone exista chiar ferme piscicole cu astfel de pesti.

Video – Pestele Chelon labrosus:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version