In vestul Oceanului Pacific de Nord si marile adiacente inoata unul dintre cei mai veninosi pesti din lume – fugu cunoscut si cu denumirea stiintifica de Takifugu niphobles. Aceasta specie inoata in special in apele din largul coastei Australiei, Chinei de Sud, Japoniei de Nord si insulelor Oceanului Pacific. Recent a fost descoperit un astfel de exemplar si in Marea Adriatica.
Coloritul sau este alb perlat pe partea ventrala si verde-oliv cu numeroase pete mici albe pe cea dorsala. Inotatoarea dorsala este alungita si pozitionata pe partea opusa inotatoarei anale, foarte aproape de pedunculul codal, aripioarele pectorale sunt relativ mici, iar inotatoarea codala este in forma de evantai cu un numar redus de radii. Ochii sunt mari, proeminenti, situati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare deschisa, iar gura este mica.
Perioada de reproducerea a pestelui fugu este in lunile mai-iulie, imediat la cel mult cinci zile dupa luna plina si luna noua. Femela vine la flux si depune un numar mare de icre pe plajele nisipoase.
In mod normal acest peste poate avea lungimea corpului de cel mult 15 cm si este considerat unic datorita faptului ca are in corp o otrava foarte puternica (care depaseste chiar si cianura) si care ar putea ucide si 40-50 de oameni dupa opinia cercetatorilor. Acest peste are pielea subtire si elastica ceea ce ii ofera avantajul atunci cand este in pericol sau stresat sa se umfle ca un balon (pompeaza aer sau apa in sacul gonflabil din interiorul stomacului), astfel el ajunge sa aiba corpul extins, chiar de doua sau trei ori mai mare decat marimea sa initiala.
De asemenea corpul sau este aparat de tepii ascutiti de pa partile laterale care in acest moment se ridica. Toxina pe care o contine se numeste tetrodoxina si se gaseste in ficat, organe genitale, piele si icre. Un om poate muri doar dintr-o doza de 1 mg de otrava. Conform specialistilor pana in prezent nu exista un antidot pentru aceasta substanta.
Pe de alta parte cine si-ar inchipui ca acest peste este considerat o delicatesa in Japonia. Se pare ca el este utilizat in produsele alimentare nu inainte de a fi supus unui tratament special de reducere a concentratiei de otrava la un nivel acceptabil. Bucatarii care au dreptul sa prepare acest peste trebuie sa urmeze in prealabil un curs special prin care sa invete modul de pregatire al unor alimente si sa primeasca un certificat special de calificare in urma unui examen practic si scris.
De asemenea candidatul trebuie sa manance chiar el din ce a gatit. In Japonia acest peste ocupa un loc special, este foarte mult apreciat de persoanele iubitoare de mancaruri exotice, neobisnuite. Se pare ca preparatele din acest peste au efect afrodisiac.
Pestele fugu este considerat si unul dintre cele mai vechi alimente din lume. In Insulele Japoniei localnicii mancau acest peste cu mult timp inaintea erei noastre – lucru demonstrat prin descoperirile arheologice. Secretul despre modul de pregatire si preparare al acesti peste este cunoscut inca din vremuri foarte vechi in Japonia.
Cel mai deosebit preparat din acest peste se numeste Fugu Sashi si impresioneaza atat prin gustul special cat si modul de prezentare. Pestele se feliaza si se aseaza pe un platou mare si rotund sub forma de bucatele subtiri si mici, astfel incat bucatarul realizeaza imaginea stilizata a unei pasari sau fluture in zbor.
Carnea de peste se condimenteaza dupa gust prin introducerea bucatelelor intr-un sos realizat din ridiche alba rasa, arpagic, otet si ardei rosu. Bucatarul serveste bucatele de peste intr-un mod bine stabilit, incepand intotdeauna cu cele mai gustoase si mai putin toxice. De asemenea el trebuie sa aiba cunostinte medicale si sa stea cu ochii pe client si in caz de este necesar sa nu-i permita sa manance mai mult decat trebuie. Efectele ofrodisiace pe care le are carnea pestelui pot fi mai intense la unele persoane, ele depind de fiecare client in parte.
De ce unii oameni isi doresc atat de mult sa consume acest peste? Unii cred ca este cu adevarat delicios, altii aseamana carnea cu cea de pui, insa alaturi de faptul ca este un peste delicios multi apreciaza efectul sau narcotic, senzatia de euforie. Se pare ca ei inteleg consumul acestui peste ca un joc cu viata si moartea. Pestele nu se consuma oricum ci implica un proces de servire foarte lent, intr-un mediul relaxant, intr-un separeu cu lumina placuta si muzica care se aude incet.
Pe masura ce clintului i se servesc in mod lent bucatelele de peste el este cuprins de o stare usoara de paralizie, ca un val de frig care ii amorteste picioarele, mainile si maxilarul, doar ochii ii poate misca. Apoi totul revine incet la normal, el simte emotii puternice, pozitive si lacrimi de bucurie, de parca s-ar intorce la viata. Aceste senzatii par sa ii faca pe multi clienti sa revina sa manance iar aceasta delicatesa si sa plateasca desigur si un pret foarte mare.
Pestele fugu face parte din ordinul Tetraodontiformes, familia Tetraodontidae si nu este o specie in pericol de disparitie.
Video – Pestele fugu (Takifugu niphobles):