Pestele Nomeus gronovii inoata in toate apele tropicale din lume si este un parazit al meduzei corabiei portugheze (Physalia physalia) – acel animal periculos marin care este de fapt o colonie de polipi (unii dintre ei avand intepaturi puternice si pline de toxine). Cele mai multe exemplare apar in Oceanul Atlantic de Nord, dar nu lipsesc nici din Oceanul Indian si Pacific si marile adiacente lor. Astfel de pesti nu apar deloc in Marea Mediterana.
Habitatul și răspândirea peștelui Nomeus gronovii
Habitatul său se extinde în oceanele tropicale din întreaga lume, oferind cercetătorilor un exemplu fascinant de adaptare și conviețuire.
Acest peste are lungimea corpului de cel mult 25 cm si un aspect foarte interesant in nuante gri-argintii cu multe pete albastre mai inchise si mai deschise, de marimi si forme diferite. La inceputul vietii sta printre tentaculele corabiei portugheze (care ajung uneori si la 30 m) spre a fi aparat de pradatori.
Adaptarea la mediul toxic al corabiei portugheze
Fata de toxinele polipilor acesteia are o imunitate scazuta, reuseste sa se fereasca de intepaturile lor prin capacitatea de a se strecura printre ei si de a inota foarte rapid. Avand in vedere si ceilalti polipi ai corabiei portugheze pe care pestele traieste ca un parazit si care nu sunt toxici si devin hrana pentru el, se intelege de ce la inceputul vietii Nomeus gronovii are un astfel de stil de viata.

La varsta adulta pestele inoata in adancuri, renunta la viata de parazit care nu ii garanteaza siguranta unei convietuiri total lipsita de pericol. Hrana sa consta din crustacee, pesti de dimensiuni mici si alte vietuitoare pe care le cauta la adancimi mari, de pana la 1000 m.
Caracteristicile fizice ale speciei Nomeus gronovii
Acest peste are capul rotund, corpul albastru marmorat si acoperit de solzi, ochii mari si gura larga. Pe partea superioara apare prima inotatoare dorsala rotunjita si cea de-a doua inotatoare dorsala care are o forma asemanatoare cu inotatoarea anala.
Pedunculul codal este ingust, iar inotatoarea codala este lunga si puternic divizata in doi lobi simetrici. Aripioarele pectorale sunt mari, au radii lungi.
Pestele Nomeus gronovii este o specie al carei risc de disparitie este destul de ridicat, face parte din ordinul Perciformes, familia Nomeidae.
Imunitatea parțială la toxinele corabiei portugheze
Nomeus gronovii are o adaptare remarcabilă care îi permite să supraviețuiască printre tentaculele toxice ale corabiei portugheze. Deși nu este complet imun la toxinele acesteia, peștele se ferește eficient de înțepături prin mișcările sale rapide și prin capacitatea de a evita polipii toxici. Cercetările arată că secrețiile tegumentare ale peștelui pot contribui la protecția sa, dar detaliile mecanismului rămân încă subiect de studiu.
Conservarea speciei și impactul uman
Populațiile de Nomeus gronovii sunt amenințate de schimbările climatice, pescuitul excesiv și poluarea oceanelor. Pierderea habitatului și deteriorarea ecosistemelor marine pun în pericol supraviețuirea acestei specii. Eforturile de conservare sunt esențiale pentru a menține echilibrul delicat al vieții marine, inclusiv protejarea meduzelor cu care Nomeus gronovii are o relație simbiotică.
Video – Pestele Nomeus gronovii: