Pestele pescarul Sargaselor este un reprezentant al familiei pestilor-broasca si traieste in algele duse de curenti din Marea Sargaselor – acea zona din Oceanul Atlantic la nord-vest de Insulele Antile – dar si in alte ape marine tropicale si subtropicale din Oceanul Indian si Pacific. Numeroase exemplare apar in apele Insulelor Azore, Canare, Madeira, pe coasta de sud a Noii Zeelande, in apropierea Californiei si coasta Japoniei.
Pestele are un aspect foarte interesant, corpul greoi, putin aplatizat pe partile laterale si camuflat in mediul in care traieste de coloritul pestrit, in nuante maronii, portocalii si ocru. Pe partea ventrala aripioarele pelviene si pectorale se aseamana cu niste picioare cu ajutorul carora inoata sau se spijina pe alge.
Inotatoarea dorsala are un spin care indeplineste rol de nada in atragerea prazii, iar inotatoarea codala este mare. Exemplarele adulte au lungimea corpului de 15-18,5 cm si greutatea in jur de 400 g. Capul este mare, ochii sunt mici, gura prevazuta cu multe randuri de mici dinti ascutiti.
In sezonul de reproducere masculii au un comportament agresiv fata de femele, le musca cu dintii si le urmaresc. Femela isi depune icrele grupate sub forma unor benzi in alge, acestea au lungimea de 75 cm si latimea de 6-7 cm. La nu mai putin de 4-5 zile apar larvele care isi continua dezvoltarea in apa printre alge. Hrana acestor pesti consta din mici pesti, crustacee si creveti, iar in anumite perioade ale anului au si un comportament canibal.
Pestele pescarul Sargaselor face parte din ordinul Lophiiformes, familia Antennariidae si are denumirea stiintifica de Histrio histrio. Nu este o specie pe cale de disparitie, numarul de exemplare este mare.
Video – Pestele pescarul Sargaselor (Histrio histrio):